Techbedrijven richten zich de komende tijd massaal op het ontwikkelen van smartwatches. Naast deze fabrikanten werken ook andere bedrijven, zoals traditionele Zwitserse horlogemakers, aan wearables. 

Modebedrijven proberen zich normaliter te onderscheiden met unieke ontwerpen en een persoonlijke stijl. Het zal soms best lastig zijn voor makers van slimme horloges om zich op die manier te onderscheiden, want het besturingssysteem Android Wear biedt op dit moment weinig aanpasvrijheid en de modebedrijven hebben doorgaans zelf niet de kennis om eigen software en elektronica voor wearables te ontwerpen.

Toch is er een immer groeiende groep merken die gelooft unieke smartwatches te kunnen aanbieden. Een overzicht:

Tag Heuer

Het Zwitserse horlogemerk Tag Heuer is de eerste die een huwelijk sluit tussen het horlogeland en het hart van de technologiesector Silicon Valley. De smartwatch belooft een luxeproduct te worden dat draait op een chip van Intel. Huidige Android-smartwatches gebruiken een chip van Qualcomm of Texas Instruments.

Hoe het horloge zich verder wil onderscheiden van eerder Android Wear smartwatches is nog niet bekend. Reuters spreekt dat de klok eruit zal zien als "een digitale replica van het Carrera-horloge" (zie foto). Daarnaast is een verschijningsdatum en prijs nog onbekend. Tag Heuer biedt zijn horloges vaak voor duizenden euro’s aan.

Tag Heuer Carrera

Tag Heuer Carrera

Frederique Constant

Het Zwitserse bedrijf Frederique Constant, dat opgericht is door de Nederlanders Peter en Aletta Stas, presenteerde eerder zijn slimme horloge Swiss Horological Smartwatch. Dat moet zich onderscheiden van bijvoorbeeld Samsung en Apple door behoud van de traditionele wijzerplaat met daarachter een verborgen chip.

Daarmee telt de Horological Smartwatch stappen en meet het horloge slaappatronen. De resultaten verstuurt het apparaat vervolgens naar een gekoppelde smartphone. Zo kunnen slimme alarmen rinkelen en kan de gebruiker aangespoord worden om te bewegen. De technieken zijn vergelijkbaar met fitnessbandjes als de Fitbit.

Onderscheidend is het feit dat ook de slimme functies twee jaar ononderbroken werken op één horlogebatterij. De prijs van de smartwatch is ook al bekend. Zo wordt de goedkoopste versie 950 euro, en er verschijnen versies van enkele honderden euro’s meer. Frederique Constant mikt op een lancering van eind mei of begin juni.

Frederique Constant

Frederique Constant

Montblanc

Ook het merk Montblanc mengt zich op de markt van de smartwatches. Dat doet het echter niet met een heel horloge, maar met het slimme leren horlogebandje E-strap dat op traditionele horloges gebruikt kan worden. De E-strap heeft een smartwatch-achtig apparaat op de plek van de gesp zitten, waardoor die onder op de pols zit.

Er is een oled-scherm van 0,9 inch met 128 bij 36 pixels aanwezig. Door een ingebouwde sensor kan het communiceren met de smartphone. Zo komen er notificaties binnen en worden trillingen gebruikt om de aandacht van de gebruiker te trekken. Bovendien kunnen de camera en muziekspeler van de smartphone bediend worden. Het bandje beschikt over een versnellingsmeter en stappenteller.

Montblanc stelt dat de accu vijf dagen meegaat. De adviesprijs is 250 euro en de accessoire verschijnt in juni.

Casio

Het Japanse elektronicabedrijf Casio staat voornamelijk bekend om zijn horloges en rekenmachines. Een van de modellen van Casio, de G-Shock GBA-400, communiceert via bluetooth met de smartphone. Zo kan het horloge notificaties ontvangen wanneer er een sms’je, e-mail of oproep binnenkomt op de telefoon.

De drager voelt een trilling of hoort een muziekje wanneer er iets binnenkomt. De GBA-400 is tevens in staat om muziek naar wens te laten afspelen met het kroontje van het horloge. Ook kan het horloge muziek herkennen via de bekende Soundhound-applicatie. Het horloge is al voor 199 euro online te koop.

Breitling

Ook het Zwitserse Breitling maakt met zijn B55 een smartwatch-achtig horloge, dat speciaal wordt gericht op piloten. De B55 wordt via een app met de telefoon verbonden. Op die manier kunnen allerlei functionaliteiten op het horloge geactiveerd worden. Zo kan het horloge bijvoorbeeld 6 uur ’s ochtends als wekker dienen.

Het is met de B55 ook mogelijk om van een vlucht onder meer de opstijg- en landingstijden bij te houden. Traditionele smartwatch-functionaliteiten als oproepnotificaties ondersteunt de B55 echter niet. Een prijs is nog niet bekend.

Swatch

Het Zwitserse Swatch, dat horloges met allerlei verschillende prijzen lanceert, heeft ook aangekondigd met een smartwatch te komen. Begin februari zei het binnen 2 à 3 maanden met zijn eigen slimme horloge te komen, naast een bestaande wearable die eerder al uit de doeken werd gedaan.

De Swatch Touch Zero One is speciaal geschikt voor beachvolleyballers. Dit horloge meet met hoeveel kracht de speler de bal slaat, hoe vaak deze slaat, hoeveel stappen hij zet, hoeveel calorieën de sporter verbrandt en meer. De Touch Zero One moet later dit jaar verschijnen en draagt een prijskaartje van 160 dollar.

Over de tweede smartwatch van Swatch is bekend dat het de contactloze communicatietechniek nfc ondersteunt, waarmee mobiel kan worden betaald. Het horloge hoeft niet opgeladen te worden en werkt met Windows- en Android-telefoons.

Guess

Smartwatchontwikkelaar Martian en modemerk Guess werken samen aan de Guess Connect. Dit is een nieuwe uitvoering van het Rigor-horloge van Guess dat slimme functies krijgt. Het model ondersteunt stemcommando’s en kan berichten ontvangen en versturen. Bovendien kan het als afstandsbediening van de fotocamera dienen, muziek pauzeren en nummers overslaan.

Martian integreert in de Guess Connect een microfoon en luidspreker. Via stemcommando's kun je telefoongesprekken voeren en sms'jes beluisteren en versturen. Het is onbekend wat het horloge gaat kosten, maar het moet in ieder geval in het laatste kwartaal van 2015 verschijnen.

Modieuze wearables

Ook modemerken richten zich op wearables. Rebecca Minkoff maakt samen met telefoonhoesjesmaker Case-Mate een armband die trilt wanneer de drager een bericht ontvangt of gebeld wordt. Het bedrijf Ringly specialiseert zich ondertussen in het maken van mooie slimme ringen. Deze ringen beschikken over een bluetooth-ontvanger, led-lamp en trilmotor om notificaties van de smartphone te ontvangen.

Ringly

Ringly