Wetenschappers van de universiteit van Purdue in de Verenigde Staten zijn er in geslaagd om accuonderdelen te maken uit schuimrubberen vlokken, die normaal gebruikt worden om verpakkingen op te vullen.

Wetenschappers Vilas Pol en Vinodkumar Etacheri ontvingen, net als veel andere mensen, veel van het schuimrubberen materiaal wanneer zij nieuw gereedschap lieten bezorgen naar het laboratorium.

Volgens Pol wordt in de VS slechts 10 procent van het materiaal gerecycled. Om de vlokken niet te verspillen besloten ze te onderzoeken of het mogelijk was om iets nuttigs met het schuimrubber te doen. 

Het is de onderzoekers uiteindelijk gelukt om anodes te maken uit het materiaal, die gebruikt kunnen worden in lithium-ion-batterijen. Het materiaal zou zelfs vijftien procent meer electriciteit kunnen opslaan dan anodes die gebaseerd zijn op grafiet. 

De methode is bovendien relatief goedkoop. Het is niet bekend of er al plannen zijn om de schuimrubberen accuonderdelen ook daadwerkelijk op commerciële schaal te produceren. Er is wel al een patent aangevraagd.

Waarom moeten we smartphones nog steeds zo vaak opladen?