Japanse wetenschappers hebben een octopusrobot gemaakt die sterk en behendig is en bijvoorbeeld ingezet kan worden in rampgebieden zoals bij kerncentrale Fukushima.

Dat blijkt uit een persbericht van de Waseda University. De robot is ontwikkeld samen met Kikuchi Corporation.

Het apparaat heeft vier armen en zes rupsbanden. De robot kan daardoor over ruw terrein navigeren. Bijzonder is dat de vier armen tegelijk gebruikt kunnen worden. Deze armen zijn bovendien erg sterk en kunnen tot 200 kilo per stuk tillen.

Als de robot enorme hoogteverschillen in het terrein tegenkomt kan hij zichzelf bovendien met zijn armen optillen om zo toch verder te komen. De armen kunnen verder gebruikt worden om puin weg te graven, radioactief materiaal te verplaatsen en brandjes te blussen. Hoe de robot dat doet, is niet bekend.

Laser

De Octopus, zoals de robot heet, moet momenteel nog door twee mensen bestuurd worden. Op termijn is er nog maar één bestuurder nodig. Het apparaat is 1,70 meter hoog en weegt 70 kilo. De robot kan bovendien uitgerust worden met een laser die door steen kan snijden.

De onderzoekers hebben hun robot in eerste instantie gericht op gebruik rond de kerncentrale Fukushima die in 2011 getroffen werd door een tsunami. In de toekomst moet de robot inzetbaar zijn in andere rampgebieden na natuurrampen.

De Octopus wordt bovendien gericht op het ondersteunen van de sterk vergrijzende samenleving van Japan. Hoe de robot daarbij zal assisteren is niet bekend.

Deze robots gaan ons leven veranderen

Krijgen robots thuis de broek aan?