Amazon heeft toestemming gekregen van de Amerikaanse Federal Aviation Administration (FAA) om zijn bezorgdrones in het openbaar te testen.

Dat kondigde de instantie donderdag aan. 

Amazon had daarvoor al in juli van vorig jaar een verzoek ingediend, maar kreeg tot dusver geen toestemming. Dit vanwege zorgen van de FAA omtrent de veiligheid van Amerikaanse burgers. 

Afgelopen februari presenteerde de FAA echter een voorstel om het commercieel gebruik van drones in de Verenigde Staten te reguleren. De daarin voorgestelde restricties waren soepeler dan werd verwacht. 

Uitzondering

Omdat de huidige regelgeving commerciële toepassingen nog verbiedt, verleent de FAA bepaalde bedrijven alvast een uitzondering, waaronder sinds kort ook Amazon.

De webwinkel mag zijn drones wel enkel overdag testen en ze mogen niet hoger dan 122 meter vliegen. Ook moeten de onbemande vliegtuigen altijd in het zicht van hun bestuurder blijven. Dat moet een privépiloot met een geldig vliegcertificaat zijn.

Amazon drong al geruime tijd aan op een uitzondering en dreigde zelfs zijn droneonderzoek verder naar het buitenland te verplaatsen. Het bedrijf onderzoekt de mogelijkheid om de drones te gebruiken om pakketten direct naar de consument te transporteren.

Video: Bekijk de eerste bezorgdrone van Amazon