Windows 10 laat gebruikers inloggen met vingers, ogen en gezicht

Met een set functies onder de naam Windows Hello wil Microsoft in Windows 10 het wachtwoord vervangen door inlogmethodes met een vingerafdruk-, iris- of gezichtsscan.

Dat maakt Microsoft maandag bekend.

Windows Hello wordt een onderdeel van Windows 10, en moet het wachtwoord bij het inloggen van de computer vervangen. Voor de optie kunnen bestaande vingerafdrukscanners gebruikt worden.

3d-camera

Voor de iris- en gezichtsscan zijn alleen pc’s met de nieuwe Intel Realsense 3d-camera’s geschikt. Die komen later dit jaar op de markt.

Die camera’s kunnen de gebruiker herkennen. Windows Hello zorgt er volgens Microsoft voor dat bijvoorbeeld foto’s van gezichten geen toegang bieden.

Windows Passport

Gegevens over vingerafdruk, iris en gezicht worden volgens Microsoft nooit online verstuurd, en enkel lokaal opgeslagen. Toegang tot software en sites wordt aan de hand van speciale beveiligingssleutels gegeven, die veilig online verstuurd kunnen worden.

De optie voor het vervangen van online wachtwoorden noemt Microsoft Windows Passport. Deelnemende sites en software kunnen daarmee zonder het verzenden van een wachtwoord worden ontgrendeld.

Voor Windows Passport werkt Microsoft samen met de de FIDO Alliance, een samenwerkingsverband voor de vervanging van wachtwoorden met veiligere methoden. Onder meer Blackberry, Google, Lenovo, MasterCard, PayPal en Visa zijn aangesloten bij FIDO.

Dit verandert in Windows 10 en zo ziet het systeem eruit

Eerste indruk: Veelbelovende Realsense-techniek heeft nog weinig nut

Tip de redactie