Wetenschappers creëren kameleonachtig materiaal

Wetenschappers hebben een dun laagje silicium zo bewerkt dat het van kleur verandert bij buiging of een andere soort vervorming. 

De onderzoekers publiceerden recentelijk hun paper over het bewerkte materiaal in het vakblad Optica.

Een van de co-auteurs, Connie J. Chang-Hasnain van de universiteit van Berkeley, noemt het een kameleonachtige, synthetische huid, hoewel de samenstelling van het laagje niet daadwerkelijk verandert.

De kleurverandering treedt op door het materiaal zo te vervormen dat een andere kleur wordt gereflecteerd door het invallende licht. 

Inkepingen

Hiervoor is het laagje silicium, slechts 120 nanometer dik, eerst bewerkt om kleine inkepingen en uitstulpingen te maken. Door die op een bepaalde manier te buigen, kan een specifieke kleur worden teruggekaatst.

De wetenschappers wisten een silicium laagje van één vierkante centimeter te produceren, maar stellen dat er al bestaande productieprocessen zijn om een groter oppervlak te maken voor commerciële toepassingen.

Hierbij denken zij aan camouflerend materiaal, maar ook het detecteren van vervormingen in gebouwen of de vleugels van een vliegtuig. 

 

  

 

Lees meer over:
Tip de redactie