De markt voor 3d-printen zal dit jaar in Nederland een omzet van 45 miljoen euro opleveren. Een jaarlijkse groei van ruim 30 procent, maar nog geen bedreiding voor het "traditionele maakproces".

Dat voorspelt sectorbankier Industrie David Kemps van ABN Amro maandag.

De bank baseert de prognose op "jarenlange ervaring in deze markt en veel gesprekken met diverse partijen".

ABN Amro neemt zowel de professionele markt als de consumentenmarkt in beschouwing. Het gaat dan om de verkoop van 3d-printers, geprinte producten, software, grondstoffen en diensten zoals training, onderhoud en advies.

Er zijn in Nederland geen fabrikanten die professionele printers maken. De Nederlandse omzet uit de verkoop van printers bestaat daarom alleen uit de winstmarges van distributeurs zoals Landré, Briljant, Palio en Kentie.

Beperkt

"Ondanks de enorme hype rond 3d-printen, is een geschatte Nederlandse marktomzet van 45 miljoen euro in 2015 nog steeds beperkt. Een fractie van de totale industriële productie."

Kemps benadrukt wel dat een jaarlijkse groei van ruim 30 procent te groot is om te negeren. "Ik zie het niet als een directe bedreiging voor de traditionele maakindustrie, maar wel als interessante aanvulling op de huidige productieprocessen."

Industrie

Er zijn nu ongeveer 160 professionele 3d-printsystemen in Nederland. De meesten staan op ontwikkelingsafdelingen van Shell, Philips en het Nationaal Lucht- en Ruimtevaartlaboratorium.

"Kijken we naar industriële doeleinden, dan zien we de grootste kansen voor 3d-geprinte metalen", meent de econoom. Er staan ongeveer tien van dit soort printers in Nederland bij Shell, Philips, AAE, regionale samenwerkingsverbanden en Nederlandse dienstverleners. De totale omzet van de Nederlandse dienstverleners schat de bank op 11 tot 14 miljoen euro in 2015.

Thuisprinten

Op de consumentenmarkt is de situatie volgens ABN Amro "heel anders". Met tientallen fablabs (werkplaatsen) en snelgroeiende printerfabrikanten zoals Ultimaker, Leapfrog, Builder 3D en Felix "heeft Nederland een zeer actieve en enthousiaste thuisprintgemeenschap".

Deze fabrikanten zouden gezamenlijk wekelijks bijna 350 thuisprinters verkopen. Ze zouden dit jaar een omzet van 20 miljoen euro moeten kunnen maken. De bank verwacht dat de omzet van grondstoffen nog beperkt blijft. ABN Amro voorspelt voor dit jaar een omzet van 1 miljoen euro.

Voorsprong

Duitsland en de Verenigde Staten hebben op dat gebied volgens Kemps een "grote voorsprong" op Nederland. EOS en Envisiontec zijn Duitse fabrikanten en marktleiders 3D Systems en Stratasys zijn Amerikaans.

Ook zijn er in Nederland geen grote fabrikanten van vliegtuigmotoren die zelf onderdelen printen voor turbines. Kemps denkt dan aan bedrijven zoals General Electric en Pratt Whitney. In Nederland gebeurt dit op veel kleinere schaal, aldus de econoom.

Mondiaal

Meerdere internationale onderzoeksbureaus zoals Gartner, PWC en IDC hebben schattingen gepubliceerd over de mondiale markt. Volgens Kemps komen ze uit op een totale markt van 10 tot 14 miljard euro in 2018.
Vooral de vraag vanuit de lucht- en ruimtevaart, de auto-industrie en medische wereld zouden de groei aanjagen.

Onderzoeksbureau Wohlers meldt dat er in 2013 wereldwijd bijna tienduizend industriële 3d-printsystemen verkocht. Daarnaast zijn er 72.500 thuisprinters verkocht. Voor dit jaar gaat het bedrijf uit van in totaal ongeveer zes miljard systemen en een kleine twintig miljard in 2020.

Waarom er voorlopig nog geen 3d-printer bij u in huis staat