Microsoft werkt momenteel aan een nieuwe versie van zijn besturingssysteem: Windows 10. Dit keer kiest het bedrijf ervoor om het systeem gratis beschikbaar te stellen. Er verandert een hoop aan Windows 10, maar wat precies?

Terugkeer startmenu

De huidige versie van Windows beschikt niet over een startmenu. Dat leidde tot veel ophef onder gebruikers. Microsoft heeft geluisterd naar deze kritiek en voert een nieuwe startbalk in, die ten opzichte van Windows 7 en Vista flink is veranderd.

Zo zijn veelgebruikte knoppen als documenten en configuratiescherm van rechts naar links verplaatst. Dit om plaats te maken voor tegels van apps zoals Skype en widgets zoals het laatste nieuws. De knop afsluiten is verplaatst van beneden naar boven.

Het startmenu is daarnaast naar smaak in te richten. De tegels aan de rechterkant kun je vervangen, net als knoppen die je links terugvindt. Zo is het mogelijk om bijvoorbeeld een muziekmap toe te voegen en 'deze computer' weg te laten.

Ook de taakbalk maakt zijn terugkeer in het startmenu van Windows 10. Daarnaast is er weer een zoekvenster beschikbaar en is er een overzicht van alle programma's.

Assistent Cortana

Nieuw in Microsofts besturingssysteem is assistent Cortana, die zijn naam dankt aan een personage uit de videogame Halo. De optie is vergelijkbaar met de assistenten Google Now en Apples Siri.

Cortana wordt geopend door op de zoekknop rechts naast de startbalk te drukken. Daarna kan de assistent antwoord geven op een ingetypte vraag of een ingesproken commando.

Zo is informatie te allen tijde snel op te vragen door 'Hey Cortana' te zeggen. Vervolgens kan een opdracht als 'Bel Mike' worden gegeven, waarna automatisch het Skype-contact Mike wordt gebeld. Ook andere informatie als beursinformatie kan worden opgevraagd, en Cortana kan grapjes maken.

Focus op games

Microsofts console Xbox One gebruikt op dit moment een besturingssysteem dat is afgeleid van Windows 8. Het nieuwe Windows 10 zal ook op de Xbox draaien, met nog meer focus op games.

Zo wordt het mogelijk om vanaf de Xbox One games te streamen naar tablets of pc's die draaien op Windows 10. Door de apparaten aan elkaar te koppelen kan bijvoorbeeld Forza Horizon 2 op de Surface Pro gespeeld worden met de Xbox-controller. Het streamen kan overigens alleen op een lokaal netwerk, niet via het internet.

Daarnaast wordt het voor gamers mogelijk om op Windows 10 te spelen tegen Xbox-gebruikers. DirectX 12 moet op zijn beurt zorgen voor veel betere prestaties. Volgens Microsoft zelf kunnen die maar liefst 50 procent beter worden. 

Browser Spartan

Microsoft levert met Windows 10 naast de bestaande Internet Explorer een nieuwe browser mee, die voorlopig de naam Spartan draagt. Deze moet beter met het besturingssysteem communiceren door overweg te kunnen met toetsenbord, muis, schermaanrakingen en stemcommando's. De browser komt ook naar smartphones.

Spartan integreert assistent Cortana en ziet er minimalistischer uit dan Internet Explorer. Daarnaast maakt Spartan het mogelijk om websites van commentaren te voorzien, vergelijkbaar met hoe dat in tekstdocumenten gaat.

De nieuwe browser beschikt bovendien over een leesmodus, waarbij websites zonder veel opmaak getoond worden. Ook kunnen sites in een leeslijst worden gezet, kan die lijst offline beschikbaar gemaakt worden, en synchroniseert de leeslijst met de browser op andere apparaten.

Spartan voor Windows 10

Spartan voor Windows 10

Apps switchen

Om te schakelen tussen openstaande programma's wordt vaak het commando alt-tab gebruikt. Ook de nieuwe versie van Windows zal dit ondersteunen, zij het in een andere vorm. Zo zijn de afbeeldingen van de actieve schermen veel groter dan voorheen het geval was.

Daarnaast opent Task View zich wanneer de Windows-toets en tab tegelijkertijd ingedrukt worden. Na het loslaten blijft Task View openstaan, wat voorheen niet het geval was. Er worden vervolgens de thumbnails van de openstaande apps getoond, alsmede nieuwe desktopfuncties waar je tussen kunt schakelen

Windows Task View

Windows Task View

Windows Hello

Microsoft introduceert met Windows 10 de nieuwe functies Hello en Passport. Deze opties moeten het bestaande wachtwoord vervangen door inlogmethodes met een vingerafdruk- , iris- of gezichtsscan. Hello wordt gebruik voor het inloggen op computers en Passport voor toegang tot software en websites.

Om in te loggen met de vinger is een vingerafdrukscanner vereist die los kan worden gekocht of in een apparaat wordt ingebouwd. Voor de iris- of gezichtsscan is het noodzakelijk dat de betreffende pc beschikt over de nieuwe Intel Realsense 3d-camera. Die camera kan echte gezichten onderscheiden van foto's of andere fraudulente inlogmethodes.

Voor Windows Passport zullen gegevens enkel lokaal opgeslagen worden en dus nooit online. Voor het ontgrendelen zonder wachtwoord moeten apps ondersteuning van de functie inbouwen. Microsoft werkt hiervoor samen met FIDO Alliance, een samenwerkingsverband voor de vervanging van wachtwoorden met veiligere methoden. Onder meer Blackberry, Google, Lenovo, Mastercard, Paypal  en Visa zijn al aangesloten bij FIDO.

Nieuwe audio- en video-ondersteuning

Windows 10 Media Player zal standaard het mkv-videoformaat en flac-audioformaat ondersteunen. Mkv biedt meer mogelijkheden dan het doorgaans gebruikte avi-formaat, terwijl het flac-formaat muziek in cd-kwaliteit mogelijk maakt.

Continuum

Microsoft introduceert binnen Windows 10 ook de nieuwe functie Continuum. Dit betekent dat de interface verandert, afhankelijk van het apparaat dat gebruikt wordt. Als het toetsenbord bijvoorbeeld van een Surface-tablet wordt losgekoppeld, dan worden apps groter gemaakt om beter geschikt te zijn voor gebruik als tablet in plaats van als laptop.

Het moet dan eenvoudiger worden om te schakelen tussen apps, media te bekijken, en gegevens in te voeren via het scherm.

Surface Hub

Windows 10 krijgt een speciale computer die ontworpen is voor het besturingssysteem: de Surface Hub. Dat is een 84 inch-scherm dat aan de muur hangt en tijdens vergaderingen ondersteuning biedt. Het scherm fungeert als een soort digitaal whiteboard.

Het systeem maakt gebruik van microfoons en camera's, waardoor het mogelijk is om Skype te gebruiken en om gebruikers te herkennen. De getoonde content gaat automatisch via Skype naar Windows-apparaten van aanwezigen. Wanneer de stylus gepakt wordt, opent het whiteboard zich automatisch.

Microsoft Surface Hub

Microsoft Surface Hub

Hololens

Daarnaast wil Microsoft zich ook onderscheiden op de markt met de Hololens. Dit is een bril die noch virtual reality, noch augmented reality is. De bril laat gebruikers hologrammen in de echte wereld zien en manipuleren.

Doorgaans schermen vr-brillen, zoals de Oculus Rift, de gebruiker af van de echte wereld. De Hololens is doorzichtig zodat de gebruiker nog steeds de echte wereld waarneemt. De glazen tonen zo hologrammen die met handbewegingen bediend worden.

De bril draait op Windows 10 en Microsoft levert de benodigde software standaard mee op nieuwe apparatuur. Het is onbekend wanneer de Hololens precies verschijnt.