Taxi-app Uber werkt samen met de Chinese automaker BYD om elektrische leaseauto's voor zijn chauffeurs te testen.

Dat bevestigt Uber tegenover Reuters. "We zien op dit moment interesse vanuit Uber-chauffeurs in Chicago", aldus Uber-woordvoerder Lauren Altmin. Uber gaat de elektrische auto's in Chicago testen.

Uber wil BYD e6, een vierdeurs elektrische auto, gaan gebruiken om aan chauffeurs te leasen. Sommige chauffeurs zijn volgens Uber nieuw in het vak en kunnen door middel van dit aanbod direct een nieuwe auto gebruiken om mee te rijden. 

Het meest populaire leaseprogramma kost 200 dollar per maand. De Uber-chauffeur kan de auto naar één van de speciale oplaadplekken brengen om 'm de volgende dag weer op te halen. Ook is het voor chauffeurs mogelijk om een leaseprogramma af te sluiten waarmee ze de auto ook voor persoonlijke ritten mogen gebruiken.

Honderden

Op dit moment worden zo'n vijfentwintig BYD-auto's door Uber-chauffeurs in Chicago gebruikt. Uber verlangt ernaar om dit aantal voor het einde van het jaar op te schroeven naar een paar honderd.

Uber wilde niet reageren op de vraag waarom de startup voor BYD heeft gekozen, en niet voor een bekendere fabrikant van elektrische auto's, zoals Tesla of Nissan. 

Uberpop

Uber is in Nederland veelvuldig in het nieuws door Uberpop, een dienst waarmee particulieren mensen kunnen vervoeren. De chauffeurs hebben geen taxivergunning. Daarom heeft de rechter Uberpop verboden.

Sinds de introductie van de app zijn volgens de Leefomgeving en Transport (ILT) vijftien chauffeurs opgepakt. Uber zegt alle boetes te betalen, waardoor de startup deze maand een dwangsom van 100.000 euro moet betalen vanwege vijf opgepakte Nederlandse Uberpop-chauffeurs. 

Daarnaast worden Uberpop-chauffeurs veelvuldig klemgereden door boze taxichauffeurs, die zich benadeeld voelen door Uberpop.

Gaat de politiek de Ubers, Airbnbs en Helplings omarmen of afstoten?