De Nederlandse fietsenbouwer Vanmoof heeft een bluetooth-fiets ontwikkeld, die via het fietsenverhuurplatform Spinlister automatisch aan anderen kan worden verhuurd.

Vanmoof heeft de fiets tijdens het South by Southwest-festival in de Verenigde Staten aangekondigd. De zogeheten Smart Bike is vanaf de zomer verkrijgbaar in Amerika met een pilot in Portland, en komt later ook naar Nederland.

De Smart Bike is voorzien van een bluetooth-slot dat in het frame is geïntegreerd. Een huurder kan het slot ontgrendelen via de app van Spinlister, zodra de eigenaar van de verhuur heeft goedgekeurd. Dit kan ook via de app worden gedaan.

Middels een dynamo wordt de fiets van stroom voorzien. Ook kan de fiets worden opgeladen via een micro-usb-poort.

Gps en gsm

Naast een bluetooth-slot beschikt de Smart Bike ook over een gps-chip, waardoor de eigenaar kan zien waar de fiets zich bevindt, en een werkende internetverbinding. Via laatstgenoemde maakt de fiets verbinding met de servers van Vanmoof. Volgens Vanmoof zijn er in Nederland al drie gestolen fietsen teruggevonden via deze technologie.

Verder oogt de Smart Bike als een racefiets, waarbij Vanmoof aan de voorkant een bekerhouder heeft geplaatst. Dit was een wens van Spinlister. "Dan kunnen Amerikanen hun Starbucks-beker gemakkelijk meenemen tijdens het fietsen", zo verklaart Vanmoof-medeoprichter Taco Carlier tegenover NU.nl.

In het aluminium frame is een touchscreen geïmplementeerd, waar onder andere op is te zien hoe snel de fietser fietst. "Op den duur gaan we steeds meer meldingen tonen", aldus Carlier. Via een firmware-update, die vanaf de servers van Vanmoof naar fietsen wordt verspreid, kan het touchscreen worden geupdatet met meer functionaliteiten.

Nederland

Het is aannemelijk dat Spinlister de fiets ook naar Nederland brengt. De dienst is al beschikbaar in Nederland. Volgens Vanmoof gaat de fiets tussen de 700 en 800 euro kosten. 

De technologie achter de Smart Bike gaat Vanmoof gebruiken voor toekomstige producten. Carlier: "Denk bijvoorbeeld aan fietsen voor verhuurbedrijven. Of grote bedrijven die fietsen voor hun werknemers willen aanschaffen."

Vanmoof verkoopt in Nederland verschillende fietsen, waaronder een stadsfiets met geïntegreerd slot en een elektrische fiets met gps-chip.