'Windows 10 zal weinig impact hebben op pc-markt'

Windows 10 zal dit jaar nog maar een beperkt effect hebben op de pc-markt. Marktonderzoeker IDC verwacht daarom dat er 4,9 procent minder desktop en laptops verscheept zullen worden dan vorig jaar.

Dat laat IDC vrijdag weten. Op de tabletmarkt denkt het onderzoeksbureau dat Windows 10 wel zal zorgen voor groei.

Eerder werd voor de pc-markt nog een daling van 3,3 procent verwacht voor dit jaar, maar de markt zal volgens het onderzoeksbureau nu dus gaan krimpen met maar liefst 4,9 procent.

Dat komt onder meer omdat in opkomende markten mensen hun geld eerder uit blijven geven aan smartphones, tablets en wearables. Juist van die opkomende markten zou de groei volgens IDC moeten komen.

Windows XP

In 2014 stabiliseerde de pc-markt na jaren van forse dalingen enigszins, maar dat kwam vooral door een uitzonderlijk goed jaar in ontwikkelde landen. Daar werden massaal Windows XP-computers vervangen omdat aan de ondersteuning van dat systeem een einde kwam.

Dit jaar zal de pc-markt in ontwikkelde markten naar verwachting met 5,1 procent krimpen tegenover 8,4 procent groei in 2014.

Windows 10 zal in 2015 nog weinig voor de pc-markt betekenen, aldus IDC. Ten eerste komt het nieuwe besturingssysteem pas uit in de tweede helft van het jaar, maar überhaupt wordt er geen grote impact verwacht.

"De introductie van Windows 10 wordt naar verwachting goed ontvangen", aldus IDC in zijn nieuwe voorspelling. Er worden volgens het onderzoeksbureau iets meer vervangingen verwacht.

Niet significant

IDC prijst de vooruitgang in Windows 10 voor pc's met een toetsenbord en muis waardoor apparaten met touchscreens wat minder belangrijk worden, maar het bureau stelt ook dat deze verandering het aantal verscheepte pc's waarschijnlijk niet significant zal stimuleren.

Ook in 2016 zal Windows 10 geen enorme invloed hebben aangezien IDC uitgaat van een verdere krimp van 0,7 procent in dat jaar. Die uitgangspositie is wel iets beter dan eerder verwacht werd

"De groei in ontwikkelde markten hielpen de pc-markt in 2014 te stabiliseren, maar elke kans voor groei op de langetermijn is afhankelijk van het opnieuw laten groeien van opkomende markten en dat lijkt onwaarschijnlijk met de verschuiving naar mobiel", aldus IDC.

Tabletmarkt

Op de tabletmarkt denkt IDC dat Windows 10 zal zorgen voor een groei in het marktaandeel van het besturingssysteem. Met 16,3 miljoen verscheepte Windows-tablets zou het marktaandeel op rond de 7 procent komen te liggen, zo'n 2 procentpunt hoger dan in 2014.

Voor de tabletmarkt in zijn geheel verwachten de onderzoekers een beperkte groei van rond de 2 procent. Dat zal voornamelijk worden gedreven door goedkopere apparaten, waardoor de relatief dure iPad verder aan terrein verliest. IDC verwacht dat het marktaandeel van Apple op de tabletmarkt zal teruglopen van 27,6 naar 25,6 procent.

Dit is er nieuw in Windows 10 en zo gaat het eruit zien

Lees meer over:
Tip de redactie