De Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA werkt aan een slimme bril die astronauten moet helpen bij het uitvoeren van reparaties. 

Dat meldt Bloomberg woensdag. NASA werkt samen met de Osterhout Design Group uit San Francisco, dat slimme brillen maakt waarbij informatie op de brillenglazen wordt geprojecteerd.

De ruimtevaartorganisatie wil handleidingen uploaden naar de slimme bril, zodat astronauten stap voor stap kunnen worden begeleid bij ingewikkelde reparaties. Astronauten werken nu nog met ouderwetse, uitgeprinte handleidingen die gebonden zijn met metalen ringetjes.

Die methode werkt vooral onhandig bij noodgevallen. Astronauten grijpen op dat soort momenten vaak alsnog naar de telefoon om te bellen naar de basis. Naar mate ruimtevaartorganisaties steeds verder van de Aarde reizen, wordt bellen steeds onhandiger. Een telefoontje naar Mars zou bijvoorbeeld een vertraging van twintig minuten hebben. 

NASA werkt al ruim tien jaar aan een oplossing voor dat probleem. De software is dan ook al klaar, maar de hardware ontbrak tot dusver. Bij gebrek aan beter bond de ruimtevaartorganisatie daarom een laptop vast aan het hoofd van een astronaut. Hoewel de gewichteloosheid in de ruimte dat technisch mogelijk maakte, was het duidelijk dat het geen blijvende oplossing was. 

Inmiddels zijn computerchips echter zo klein dat nu ook de hardware gemaakt kan worden.