Apple komt met een nieuwe Macbook met een ander ontwerp. De Macbook-lijn is al in tijden niet meer fundamenteel veranderd.

Apple presenteerde de nieuwe Macbook tijdens een evenement maandagavond in San Francisco. Daar wordt naar verwachting ook de Apple Watch onthuld.

De nieuwe Macbook is slechts 13,1 millimeter dik op het dikste punt. De Macbook Air, de dunste laptop van Apple tot nu toe, is 17,3 millimeter op het dikste punt. Dat betekent dat de nieuwe Macbook bijna een kwart dunner is. Het gewicht van de nieuwe laptop komt uit op slechts 900 gram.

De nieuwe Macbook heeft een 12 inch-scherm en komt naast in zilver en donkergrijs ook uit in de gouden kleur die eerder al beschikbaar was bij iPhones en iPads.

Toetsenbord en trackpad

In de Macbook wordt gebruikgemaakt van een dunner toetsenbord met een nieuw soort toetsen dat vier keer beter moet reageren. Zo zullen toetsen niet meer opzij glijden als ze niet in het midden worden geraakt.

De trackpad beschikt nu over vier druksensoren die bovendien feedback geven als een gebruikers drukt. Daarnaast kan de trackpad meten hoe hard de gebruiker drukt. Daardoor worden nieuwe functionaliteiten mogelijk zoals het sneller doorspoelen van een video als iemand harder drukt.

De nieuwe Macbook zal niet meer worden uitgerust met een ventilator waardoor de laptop stiller moet opereren. Het scherm beschikt bovendien over een nieuwe technologie waardoor pixels meer licht moeten doorgeven. Volgens Apple betekent dat een hogere schermhelderheid met een lager energieverbruik. Het scherm heeft een resolutie van 2304 x 1440 pixels.

Bekijk onze eerste indruk in een korte video:

Accuduur en usb-poort

Er is volgens Apple 35 procent meer ruimte voor de accu waardoor de nieuwe Macbook de hele dag moet meegaan. De laptop zou het op één lading negen uur moeten uithouden bij browsen over een draadloze verbinding. 

De Macbook beschikt slechts over één poort, een nieuwe usb-poort type c. Deze poort is kleiner dan de normale usb-poort. Stekkers zijn aan allebei de kanten even klein en kunnen ook ondersteboven gebruikt worden.

De poort functioneert onder meer als oplader, hdmi- en vga-ingang, en usb. Wie de laptop tegelijkertijd wil opladen en er een usb-apparaat op aan wil sluiten, heeft een apart accessoire nodig waarop meerdere aansluitingen zitten. Dit wordt los verkocht voor 89 euro.

Lees meer over de nieuwe usb-poort

De nieuwe Macbook draait op een Intel Core M-processor van 1,1 of 1,2 GHz. Hij wordt geleverd met 8 GB werkgeheugen en 256 GB of 512 GB aan ssd-opslag.

De nieuwe laptop komt begin april uit en kost in Nederland 1449 euro voor het instapmodel of 1799 euro voor de versie met meer opslag. Dat is duurder dan in de Verenigde Staten, waar de twee modellen 1299 en 1599 dollar kosten.

De huidige Macbook Air- en Pro-modellen krijgen onder meer nieuwe chips. De Macbook Pro krijgt bovendien het nieuwe trackpad.

ResearchKit

Apple kondigde ook ResearchKit aan, een platform waarmee onderzoekers apps kunnen bouwen voor medisch onderozek. Gebruikers van iPhones kunnen via zo'n app hun medische data delen. De iPhone moet zo veranderen in een "diagnostisch apparaat" waardoor onderzoekers vaker en meer betrouwbare gegevens krijgen.

Zo komt er bijvoorbeeld een app voor de ziekte Parkinson. Met deze app is het mogelijk om een tiktest te doen. Ook laat de app de gebruiker 'Aaah' zeggen en aan de trillingen in de stem kan dan worden afgelezen in welke mate de persoon Parkinson heeft.

Apple hoopt met ResearchKit medisch onderzoek gemakkelijker te maken. Volgens het bedrijf willen veel mensen wel meedoen als het eenvoudig is. Apple stelt dat onderzoekers nu vaak moeten betalen voor testpersonen.

Het bedrijf laat naar eigen zeggen mensen heel specifiek kiezen welke data wel en niet wordt gedeeld en Apple zelf zal de data nooit in kunnen zien. ResearchKit is open source en dus kan iedereen deelnemen aan het platform. De eerste vijf apps worden maandagavond nog beschikbaar.

Tijdens het evenement maakte Apple ook bekend dat er inmiddels 700 miljoen iPhones verkocht zijn wereldwijd. Maandagavond worden naar verwachting ook de Apple Watch gepresenteerd.

Volg hier ons liveblog van het evenement (gesloten)