Nederlandse computers hebben volgens Trend Micro niet veel last van ransomware, een vorm van malware die geld van gedupeerden probeert af troggelen.

Dat blijkt uit cijfers die Trend Micro donderdag publiceert (pdf). De cijfers zijn afkomstig van computers met de software van Trend Micro.

Elke maand worden zo'n twintig tot veertig computers met de Trend Micro-software getroffen door ransomware, die vervolgens de computer of een deel daarvan vergrendelt en geld eist om de vergrendeling ongedaan te maken. In Turkije worden gemiddeld 550 computers per maand geïnfecteerd met ransomware.

Malware die gegevens voor internetbankieren steelt, wordt volgens Trend Micro vaker verspreid in Nederland. Elke maand worden zo'n tachtig tot tweehonderdtwintig computers besmet met malware die inloggegevens voor internetbankieren steelt.

Hitmanpro 3

Volgens Mark Loman, malware-analist bij antivirussoftware Hitmanpro 3 van Surfright, ligt het aantal ransomware-infecties in Nederland een stuk hoger dan het aantal dat Trend Micro naar buiten brengt.

"Per dag krijgen wij ongeveer zo'n 900 Nederlandse meldingen van ransomware. Mensen downloaden Hitmanpro 3 als ze dergelijke malware willen verwijderen, en dat geeft een beter beeld van het daadwerkelijke aantal infecties", zo laat Loman aan NU.nl weten.

"Ransomware is zeker wel een bedreiging voor Nederlandse computers", voegt Loman toe.