Britse onderzoekers hebben een investering van 2 miljoen pond (2,7 miljoen euro) gekregen voor de ontwikkeling van een 'slimme broek'.

Dat meldt de Engineering and Physical Sciences Research Council (EPSRC), een Brits overheidsorgaan dat wetenschappelijk onderzoek subsidieert.

Het subsidiebedrag van 2 miljoen pond is voor het onderzoek 'Wearable Soft Robotics for Independent Living' van de University of Bristol. Die onderzoeken onder meer een prothetische robothand en een broek die is voorzien van kunstmatige spieren.

De broek werkt op basis van zogenaamde zachte robotica. Daarbij worden geen harde onderdelen gebruikt, maar 'reactieve polymeren'. Die kunststoffen worden met elektrische spanning hard of juist zacht gemaakt.

Tweede huid

De broek moet als een tweede huid passen bij mensen die uit zichzelf niet meer kunnen lopen, maar geen totaal verlamde spieren hebben. De kunstmatige spieren van de broek werken samen met de eigen spieren van de gebruiker.

Bovendien moet de slimme broek problemen die met traditionele hulpmiddelen ontstaan voorkomen. Zaken als rolstoelen en trapliften zouden op lange termijn voor onder meer problemen bij de bloedcirculatie en huidproblemen veroorzaken.

Mogelijk zou de broek ook door fysiotherapeuten gebruikt kunnen worden. Die kunnen tijdens een revalidatie de mate van ondersteuning steeds verder terugschroeven om zo de patiënt meer op eigen kracht te laten lopen.

Kunsthuid met recordaantal sensoren ontwikkeld