Lenovo is in Californië aangeklaagd vanwege het meeleveren van de Superfish-adware op zijn laptops.

Dat meldt Law360.

De eiser, Jessica N. Bennett, claimt dat Lenovo met de voorinstallatie van Superfish verschillende Californische privacywetten heeft overtreden. Daarnaast noemt zij het programma, dat extra advertenties op webpagina's toont, spyware.

Bennett werd naar eigen zeggen zelf slachtoffer van Superfish. Zij kocht eind 2014 een Lenovo Yoga Pro 2-laptop en kreeg toen naar verluidt met indringende advertenties op websites te maken.

Schadevergoeding

De eiser wil een schadevergoeding zien van Lenovo, al is niet bekend welk bedrag zij vraagt. Bennett hoopt er bovendien een zogeheten class-action rechtszaak van te maken.

Hierdoor zou zij alle getroffen Lenovo-klanten in de Verenigde Staten kunnen vertegenwoordigen in de rechtszaak. De rechter moet daar wel eerst goedkeuring voor verlenen.

Superfish-certificaat

Lenovo leverde Superfish tussen tussen 2012 en 2015 standaard mee op een aantal van zijn modellen. In januari van dit jaar is het bedrijf daar naar eigen zeggen mee gestopt. 

Superfish kwam afgelopen week negatief in het nieuws omdat het een groot beveiligingsrisico met zich mee bleek te brengen.

Om extra advertenties op webpagina's te tonen werd al het internetverkeer door gebruikers omgeleid via een onveilig browsercertificaat. Dit zou afkomstig zijn van het Israëlische bedrijf Komodia, dat het voor meer programma's gebruikt.