Apple werkt in het geheim aan een eigen elektrische auto. Het bedrijf heeft naar verluidt experts uit de auto-industrie aan weten te trekken en het team bestaat al uit enkele honderden mensen.

Dat melden de Financial Times en de Wall Street Journal vrijdag los van elkaar op basis van ingewijden. Vooral de Wall Street Journal zit er wat betreft Apple-geruchten haast nooit naast.

De krant sprak met meerdere bronnen die zeggen dat Apple onder de naam Titan aan een eigen elektrische auto werkt die veel weg heeft van een minivan. De afgelopen weken doken al diverse foto's op van Dodge-auto's met Apple-logo's en veel sensoren en camera's op het dak. Of die auto's te maken hebben met Titan is niet bekend.

Duizend man

Apple-ceo Tim Cook zou een jaar geleden zijn goedkeuring voor het project hebben gegeven. Steve Zadesky, vicepresident design bij Apple, heeft de leiding over het autoproject gekregen. Zadesky komt bij Ford vandaan en was voorheen medeverantwoordelijk voor de afdelingen die de iPod en iPhone hebben gemaakt.

Volgens één anonieme bron heeft Zadesky goedkeuring om een team van duizend mensen samen te stellen. Daarvoor worden zowel Apple-medewerkers als mensen van autobedrijven aangetrokken.

Serieus

Apple-hoofdontwerper Jony Ive heeft de afgelopen maanden gesprekken gevoerd met diverse technici en bestuurders uit de autosector, aldus de Financial Times. Onder meer het hoofd van de onderzoeksafdeling van Mercedes-Benz, Johann Jungwirth, is aangenomen door het bedrijf, blijkt uit de Linkedin-pagina van Jungwirth. 

De Wall Street Journal merkt op dat het op z'n minst nog enkele jaren gaat duren voor een Apple-auto aangeboden zou kunnen worden, als Apple al besluit het project definitief door te zetten. De krant wijst er echter wel op dat de omvang van het team aantoont dat Apple serieus is. Bovendien zouden belangrijke Apple-medewerkers al gesprekken hebben gevoerd met autoproducenten. 

Momenteel zou er vooral onderzoek gedaan worden naar verschillende soorten robotica, metalen en andere materialen die bij de productie van auto's worden gebruikt. Of het om zelfrijdende auto's gaat, is niet bekend.

Carplay

Apple bracht vorig jaar al een besturingssysteem voor auto's op de markt. Apple Carplay geeft diverse functies van een gekoppelde iPhone weer op het dashboard van de auto. Zo kunnen er kaarten worden bekeken, muziek worden beluisterd en kunnen de sms- en telefoonfunctie worden gebruikt.

Lees meer over Apples Carplay