EU-voorzitter Nederland zet zich in voor zelfrijdende auto

Nederland gaat het voorzitterschap van de Raad van de EU in de eerste helft van 2016 gebruiken om de zelfrijdende auto op de Europese agenda te zetten.

Dat laat het ministerie van Infrastructuur en Milieu desgevraagd aan NU.nl weten.

Minister Melanie Schultz van Haegen wil Nederland een voortrekkersrol geven op het gebied van autonome auto's. Ze heeft een wetsvoorstel ingediend dat een gunstig testklimaat in Nederland creëert.

De minister vertelde eerder deze week tijdens de presentatie van een proef met zelfrijdende vrachtwagens in Zwolle dat internationale samenwerking essentieel is om deze nieuwe voertuigen te laten slagen.

Stimuleren

Om die samenwerking te stimuleren wil Nederland het Europees voorzitterschap volgend jaar gebruiken om het onderwerp op de Europese agenda te zetten. "Dit jaar treffen we hiervoor al de voorbereidingen samen met de Europese Commissie, andere koplopers en de industrie", aldus een woordvoerder van het ministerie.

"Doel van deze voorbereiding is te concretiseren welke onderwerpen en welke vragen op EU-niveau moeten worden aangepakt om deze ontwikkeling verder te brengen en tot marktintroductie te komen."

Nederland hoopt tijdens het voorzitterschap met de andere lidstaten tot een gedeeld beeld te kunnen komen over wat er de komende jaren mogelijk en nodig is om zelfrijdende auto's de weg op te krijgen.

2020

Autofabrikanten verwachten vanaf 2020 zelfrijdende auto's technisch zo ver te hebben dat ze verkocht kunnen worden aan consumenten. Voor die tijd moeten echter ook nog internationale verdragen worden aangepast, moet gekeken worden hoe mensen omgaan met zelfrijdende auto's en hoe deze voertuigen verzekerd kunnen worden.

Hoe Nederland de ontwikkeling van zelfrijdende auto's gaat ondersteunen

Deze wetswijzigingen wil de minister voor zelfrijdende auto's doorvoeren

Lees meer over:
Tip de redactie