Pebble gaat besturing van smartwatch helemaal omgooien

Pebble werkt aan een nieuw horloge met een totaal andere besturing dan mensen nu van smartwatches gewend zijn.

Dat laat Pebble-directeur Eric Migicovsky weten in een interview met Cnet.

"De interface van wearables is recent door niemand verbeterd, ook niet door ons. Niemand heeft het over wat je nu echt gaat doen met het horloge en hoe je er dingen op gedaan krijgt", aldus Migicovsky.

Pebble is een startup die zijn eerste horloge in 2012 via crowdfundingwebsite Kickstarter aanbood. Het project haalde uiteindelijk ruim 10 miljoen dollar op en het slimme horloge ging begin 2013 in de verkoop.

Sinds begin 2014 is er een nieuwe metalen editie van de Pebble verkrijgbaar en in de eerste twee jaar zijn er ruim 1 miljoen exemplaren verkocht. Het bedrijf krijgt nu forse concurrentie van Android Wear-horloges en binnenkort van de Apple Watch.

Nieuwe software

Pebble werkt daarom aan een nieuw horloge met ander ontwerp en compleet andere software die moet zorgen dat het horloge op een heel andere manier werkt. "Je zal op een totaal andere manier gaan communiceren met het horloge dan je nu doet", belooft de oprichter en directeur van het bedrijf.

Migicovsky bekritiseert het huidige model waarbij net als op smartphones apps worden aangeboden die met icoontjes op het scherm worden weergegeven. Hij gelooft niet dat dit werkt. "We hebben dat geprobeerd bij Pebble en dat is niet het juiste model."

Hub

De Pebble-directeur wil nog niet in detail treden over wat Pebble zal gaan aanbieden, maar hij liet nog wel weten dat hij het horloge niet ziet als een hub voor allerlei andere sensoren en apparaten.

"De pols is de ideale plek op het lichaam om allerlei signalen te ontvangen. Wij denken dat de Pebble uitstekend geschikt is als weergave van alle verschillende sensoren in jouw leven." Migicovsky wil voorkomen dat elk apparaat en elke sensor een scherm moet krijgen en wil de informatie tonen op de Pebble.

Het bedrijf zal daarvoor later dit jaar BLE, de nieuwe Bluetooth-standaard die weinig stroom gebruikt, gaan ondersteunen. Daardoor kan het horloge op een efficiëntere manier communiceren met allerlei andere slimme apparaten.

Andere hardware

Over de hardware wil Migicovsky alleen kwijt dat het horloge geen groot en helder oled-scherm zal krijgen. De huidige Pebbles hebben een zogeheten e-ink-scherm bekend van e-readers. Migicovsky geeft aan dat hij het belangrijker vindt dat het scherm altijd aan kan staan, dan dat het fel en groot is.

E-ink-schermen zijn erg zuinig, maar hebben een minder goede kwaliteit dan lcd- of oled-schermen.

Wat waren de populairste smartwatches van 2014?

Lees meer over:
Tip de redactie