Nederlandse doorbraak brengt goedkope productie van grafeen stap dichterbij

Een groep wetenschappers van de Rijksuniversiteit Groningen heeft mogelijk een manier ontdekt waarop 'wondermateriaal' grafeen op een goedkope manier geproduceerd kan worden.

Grafeen is extreem dun, sterk en geleidt elektriciteit veel beter dan koper. Bovendien is het buigzaam en kan het extreme temperaturen weerstaan. 

De ontdekkers van het materiaal, Andre Geim en Konstantin Novoselov, maakten grafeen door met een stuk plakband steeds een laagje te verwijderen van een stuk grafiet, tot er nog maar een laag van een atoom dik over was. Vanzelfsprekend is het niet eenvoudig om de stof op die manier op productieschaal te produceren. 

Het is de Groningse wetenschappers nu gelukt om grafeen te 'kweken' op koperoxide. Hoewel de bevindingen van de onderzoekers nog moeten worden gereproduceerd door andere laboratoria, lijkt de methode een stap in de richting van industriële productie van het materiaal. 

Overal ter wereld werken wetenschappers momenteel aan methoden om het materiaal op een efficiënte manier te produceren. Eerder werden er al doorbraken geboekt door onder meer wetenschappers van Samsung en de TU Delft.

Hoe wondermateriaal grafeen de wereld verovert

Lees meer over:
Tip de redactie