Robotafdeling van Google toont kleine robothond

Google-robotmaker Boston Dynamic heeft een kleinere, lenigere versie van zijn robothond Bigdog getoond. Robothond Spot heeft onder meer een erg goed evenwicht.

Boston Dynamics toont Spot in een video op Youtube.

Het robotbedrijf werd in 2013 door Google overgenomen, en ontwikkelt nog steeds robots die in hun beweging en lenigheid op dieren zijn gebaseerd. Spot is de nieuwste robot in een reeks robots waaronder de snelle Cheetah en ‘robotezel’ Bigdog.

Spot weegt zo’n 70 kilo en kan door zijn relatief kleine formaat zowel binnen als buiten uit de voeten. De robot heeft een sensor in zijn hoofd waardoor hij zich goed op ruw terrein kan oriënteren.

Evenwichtig

Bovendien kan Spot zich erg goed staande houden. Medewerkers van Boston Dynamics tonen dat door tegen de robot aan te trappen. Spot vangt zulke plotselinge klappen op door wat uit te wijken en zich te herpakken, zoals dieren die uit balans raken dat ook doen.

In de video is te zien dat Spot zich zelfs op een bevroren parkeerplaats staande weet te houden na een harde trap. De balans van de robot zou belangrijk zijn wanneer die in de praktijk wordt ingezet, en zich bijvoorbeeld door een mensenmassa moet manoeuvreren.

Daarnaast kan de robot traplopen, heeft hij geen moeite met steile hellingen en rent hij op een drafje net zo hard als een joggend mens.

De snelste robot van Boston Dynamics loopt zo’n 45 kilometer per uur. De lastdragende Bigdog is met ruim 100 kilo zwaarder, en kan bagage tot 150 kilo dragen. Een speciale versie van die robot wordt door de Amerikaanse marine al in de praktijk getest.

Amerikaans korps mariniers traint met robotezel

Snelste robot mag nu ook loslopen

Lees meer over:
Tip de redactie