In Zwolle is maandag de eerste proef met deels zelfrijdende vrachtwagens op de Nederlandse weg van start gegaan.

In het bijzijn van minister Melanie Schultz van Haegen (Infrastructuur & Milieu) en afgevaardigden van de Europese Commissie, gingen deels zelfrijdende vrachtwagens van de Zweedse fabrikant Scania de snelweg op.

De vrachtwagens rijden voor onbepaalde tijd op de A28 in een treintje, een techniek die platooning wordt genoemd. De opzet wordt al langer in Zweden op besloten wegen getest door Scania, maar vindt nu dus zijn weg naar Nederland. 

De trucks remmen automatisch en passen hun snelheid aan aan de andere voertuigen in het treintje. Als er een auto invoegt, wordt de afstand groter. Gaat de auto weer weg, dan trekt de vrachtwagen automatisch op.

Video: Minister Schultz over zelfrijdende vrachtwagens

Deels zelfrijdend

Het sturen moet nog wel gedaan worden door de chauffeur. Op termijn zou de vrachtwagen helemaal zelfrijdend kunnen worden. 

De vrachtwagens kunnen tot op 1 seconde afstand van elkaar rijden en hebben zo minder last van wind, waardoor brandstof bespaard wordt. Op de Nederlandse weg is voor deze test een afstand van minimaal 1,3 seconde toegestaan.

Platooning moet uiteindelijk ook files voorkomen en zorgen voor een veiligere situatie. Over vijf jaar kan de technologie daadwerkelijk breed ingezet worden bij transport in Nederland.

Voortrekkersrol

Minister Schultz wil dat Nederland een voortrekkersrol heeft wat betreft zelfrijdende voertuigen, en heeft inmiddels een wetsvoorstel ingediend om tests eenvoudiger en sneller mogelijk te maken.

"Het is nu noodzakelijk om internationaal samen te werken", aldus de minister bij het startschot voor de test. "Er zijn nog vragen over betrouwbaarheid, veiligheid en privacy. We moeten daarvoor samenwerken."

De minister riep fabrikanten, onderzoeksinstellingen en overheden op met elkaar te overleggen om de ontwikkeling van zelfrijdende voertuigen in Europa te bevorderen. Schultz is al bij BMW langs geweest en presenteert de bevindingen van Nederlandse tests binnenkort bij de Europese Commissie.

"De test van vandaag is geen op zichzelf staand evenement, we willen de leider worden op dit gebied."

Deze wetswijzigingen komen er voor tests met zelfrijdende auto's

Bekijk onze eerste indruk van zelfrijdende auto’s