Amerikaanse onderzoekers hebben een transistor, een belangrijk halfgeleidercomponent in computerchips, met een dikte van één atoom ontwikkeld die pc's veel sneller en efficiënter kan maken.

Dat melden de onderzoekers op de website van de Universiteit van Texas.

Een transistor verwerkt elektronische signalen in een chip. Hoe kleiner de transistor, hoe sneller en efficiënter de chip. Zo worden op dit moment chips met transistors van 14 nanometer gemaakt, terwijl de transistors vorig jaar nog veelal 22 nanometer groot waren.

De nieuwe transistor is één atoom dik en gemaakt van siliceen, een combinatie van het normaliter gebruikte silicium en sterke materiaal grafeen. Siliceen is echter zeer gevoelig voor zuurstof, waardoor de productie van transistors van siliceen werd bemoeilijkt.

De siliceentransistor is gemaakt tussen een laag zilver en een laag aluminium, die er op een later moment af zijn gehaald om de zeer dunne laag siliceen te verkrijgen. Bij dit proces komt er bijna geen zuurstof bij het siliceen.

De onderzoekers gaan de technologie de komende tijd verbeteren om het materiaal gereed te maken voor gebruik in chips. Deze chips met siliceentransistors van een atoom dik kunnen op termijn voor snellere en zuinigere computerchips zorgen.

Hoe wondermateriaal grafeen de wereld verovert