Olympus heeft een nieuwe camera gepresenteerd die met een 16 megapixelsensor foto's kan maken met een 40 megapixel-resolutie.

Dat maakt het bedrijf donderdag bekend.

De OM-D E-M5 Mark II is de opvolger van de E-M5 en is op een aantal gebieden aangepast. Zo is het  5-assige beeldstabilisatiesysteem verbeterd. Dit systeem corrigeert bewegingen in vijf richtingen en zou daardoor stabielere video's en betere foto's bij slechte belichting moeten maken.

Dankzij de verbeteringen heeft de nieuwe camera vijf stops meer dan zijn voorganger. Elke extra stop betekent een verdubbeling van de hoeveelheid licht die kan worden opgevangen. De sensor kan dus in zeer donkere situaties meer details vastleggen.

40 megapixel-foto

Bovendien voegt Olympus een High Res Shot-functie toe waarbij de 16 megapixel-sensor foto's kan maken met een resolutie van 40 megapixels.

Dat wordt bereikt door de sensor met het 5-assige beeldstabilisatiesysteem acht foto's snel na elkaar te laten maken. Het systeem verschuift de sensor na elke foto 0,5 megapixels en combineert de acht opnames vervolgens tot één beeld.

Andere technologieën met soortgelijke resultaten werden onlangs ook al door concurrenten Nikon en Canon geïntroduceerd.

Specificaties en prijs

De E-M5 Mark II heeft dezelfde Micro Four Thirds-sensor als het topmodel E-M1. Ook de beeldprocessor is hetzelfde als in deze duurdere camera. De nieuwe E-M5 ondersteunt de full hd-resolutie bij 60, 50, 30, 25 en 24 beelden per seconden.

Volgens Olympus heeft het zich vooral gericht op het terugbrengen van het formaat en gewicht van de camera. Het nieuwe model weegt 417 gram.

De OM-D E-M5 Mark II ligt eind februari in Nederland in de winkel voor 1099 euro voor de body. Er zijn losse objectieven verkrijgbaar en er worden sets aangeboden. De goedkoopste set zal 1299 euro kosten.

Hoe herkent u een goede camera? Hier moet u op letten