De meeste ontwikkelaars van Googles slimme bril Glass wilden het product in 2013 nog helemaal niet openbaar maken. Alleen Google-oprichter Sergey Brin zou hebben gepleit voor een publieke test.

Dat stelt de New York Times donderdag in een reconstructie van het Google Glass-project, op basis van gesprekken met huidige en voormalige Google-werknemers. Google Glass verdween onlangs juist weer uit de openbaarheid.

Volgens de krant bestond in de geheimzinnige onderzoeksafdeling Google X een verdeling tussen mensen die vonden dat Glass een apparaat moest zijn dat de hele dag gedragen moest worden, en mensen die Glass zagen als een apparaat dat voor specifieke doeleinden werd gedragen.

Zij zouden het er echter wel over eens zijn geweest dat de ontwikkeling achter gesloten deuren moest plaatsvinden, omdat het product nog lang niet af was. Brin besloot echter dat de ontwikkeling moest gebeuren met behulp van 'Glass Explorers', die voor 1.500 dollar alvast een voorproefje konden aanschaffen.

Hype

Door die exclusiviteit werd Google Glass een hype, en wilden steeds meer mensen het apparaat proberen. "Het team binnen Google X wist dat het product niet eens bijna af was", aldus een anonieme ex-medewerker van Google tegen de New York Times.

Door controverse over privacyproblemen rond Glass en klachten van gebruikers over de slechte accuduur werd de bril steeds minder populair.

Nieuwe versie

Uiteindelijk verlieten verschillende ontwikkelaars van Glass het project en besloot Google de publieke test stop te zetten. De ontwikkeling gaat wel door, onder leiding van onder meer Tony Fadell, de uitvinder van de iPod en oprichter van Nest, een bedrijf dat vorig jaar door Google werd overgenomen.

Volgens de bronnen van de New York Times zal Fadell de Glass vanaf de grond opnieuw gaan opbouwen en wordt er geen publieke test gehouden met een eventueel nieuwe versie van Glass. 

Drie maanden met Google Glass in Nederland