Apple zal de prijzen van de 11 en 13 inch Macbooks dit jaar gaan verlagen als de verwachte Macbook Air van 12 inch uitkomt.

Dat melden anonieme bronnen aan Digitimes.

Er gaan hardnekkige geruchten dat Apple nog in het eerste kwartaal met een nieuwe Macbook Air komt. De laptop zal hoogstwaarschijnlijk een 12 inch-scherm krijgen met een hogere resolutie. Bovendien wordt het ontwerp van de Air op de schop genomen.

Dankzij het nieuwe product heeft Apple meer ruimte om de prijzen van huidige laptops aan te passen, stellen de bronnen. Deze Macbooks worden waarschijnlijk niet geüpdatet. De verwachting is dat de 11 en 13 inch Macbooks die nu worden verkocht, daarom goedkoper zullen worden.

Als gevolg daarvan zal de totale Mac-verkoop (inclusief iMac, Mac Pro en Mac Mini) in 2015 met 10 tot 15 procent groeien terwijl de totale pc-markt licht zal krimpen, stellen bronnen uit de productieketen.

Dat zou betekenen dat Apple dit jaar 20 tot 23 miljoen Macs verscheept, in vergelijking met 19,5 miljoen vorig jaar. Welk percentage daarvan een Macbook zal zijn is niet bekend.

Prijzen

Begin 2013 voerde Apple ook al eens een prijsverlaging door aan Macbooks. Het ging toen om 5 tot bijna 20 procent, afhankelijk van het model. Apple gaf toen aan de Macbook toegankelijk te willen maken voor een breder publiek.

De goedkoopste Macbook Air kost nu 929 euro en de duurste 1229 euro in de standaarduitvoering. De Macbook Pro is verkrijgbaar vanaf 1129 euro en het duurste standaardmodel kost 1829 euro. Met welk percentage de prijzen dit jaar mogelijk gaan dalen, maken de bronnen niet bekend.

Bekijk alle informatie en gelekte foto's van de Macbook Air 12 inch