Taxidienst Uber werkt samen met de Carnegie Mellon universiteit aan eigen zelfrijdende auto's. 
 

Dat bevestigt het bedrijf dinsdagochtend na berichtgeving van Techcrunch op basis van anonieme bronnen.

Uber laat alleen weten dat er wordt samengewerkt met de universiteit en dat er een onderzoeksfaciliteit wordt opgezet. Er wordt gefocust op het ontwikkelen van technologiën voor in zelfrijdende auto's. Wie de voertuigen daadwerkelijk zal produceren, is niet bekend.

Uber laat aan de Wall Street Journal weten dat er al tijden aan kaarttechnologie wordt gewerkt, maar dat die ontwikkeling nu wordt versneld. 

Volgens Techcrunch zou Uber zelfs diverse robot-experts hebben aangenomen van Carnegie Mellon en het daaraan gelieerde National Robotics Engineering Center hebben aangenomen. De universiteit en het onderzoekscentrum zijn onder meer verantwoordelijk voor de Marsrovers van NASA. Uber zou de robotdivisie inmiddels hebben "leeg gekocht".

Google-concurrentie

Uber heeft eerder al aangegeven zijn chauffeurs op termijn voor zelfrijdende auto's in te willen ruilen. Het gerucht komt opvallend genoeg vrijwel gelijktijdig naar buiten met een gerucht over een Uber-concurrent van Google. Daarbij zouden mogelijk de zelfrijdende auto's worden gebruikt die Google al enkele jaren ontwikkelt.

Dat zou vooral opvallend zijn omdat Google met zijn investeringstak vele miljoenen in Uber heeft geïnvesteerd. Ook dient één van de hoogste Google-topmannen David Drummond al jaren in de raad van bestuur van Uber.

De omstreden taxidienst maakte de afgelopen jaren onder meer dankzij een grote Google-investering een explosieve groei door. Eind 2014 werd Uber op een waarde van ruim 40 miljard dollar geschat.

Luister onze podcast over de eerste zelfrijdende auto in Nederland

Bekijk video's en onze eerste indruk van zelfrijdende auto's

Uber: De opkomst van de populaire, maar controversiële taxi-app