Wetenschappers hebben een robot gemaakt die is geïnspireerd op de vampiervleermuis die zowel kan vliegen als lopen.

Robot DALER (Deployable Air-Land Exploration Robot) is ontwikkeld door onderzoekers van de Technische Universiteit van Lausanne.

Net zoals de vampiervleermuis gebruikt de DALER de punten van zijn vleugels om zich over de grond voort te bewegen. De echte vleermuis vouwt zijn vleugels op om zich makkelijker voort te kunnen bewegen, de robot doet dit ook.

Het lopen doet de robot door de punten van zijn vleugels rond te draaien. Omdat die verstelbaar zijn kunnen die tijdens de vlucht ook gebruikt worden om bij te sturen.

Reddingsrobot

DALER moet net als andere gevleugelde drones in de lucht worden geworpen om aan een vlucht te beginnen. Wel kan de robot zonder verdere hulp landen en verder lopen.

De vleugels van de robot bevatten een opvouwbaar skelet dat met stof bekleed is. De ‘pootjes’ aan de uiteinden van de vleugels worden aangestuurd door het hetzelfde motortje dat de vleugels intrekt. Zo blijft de constructie licht. De propeller heeft wel een eigen aandrijving.

De wetenschappers denken dat DALER op termijn kan worden ingezet om te zoeken naar slachtoffers in onbegaanbaar gebied. Vooralsnog is DALER vooral een eerste praktijkvoorbeeld van een concept.

Deze robots gaan ons leven veranderen

Hoe robots ons werk zullen overnemen