In december rijdt de eerste zelfrijdende personenauto op de openbare weg in Gelderland.

Gedeputeerde Staten hebben dinsdagmiddag ingestemd met een proef met twee achtpersoonsvoertuigen zonder stuur en chauffeur.

De auto's gaan een route rijden van ongeveer zes kilometer die loopt van station Ede-Wageningen naar het universiteitsterrein in Wageningen.

Volgens de provincie gaat het om een wereldprimeur. In geen enkel ander land zou een auto zonder stuur de weg op mogen. In de Verenigde Staten (VS) wordt wel al veelvuldig met zelfrijdende auto's getest, maar dan met stuur en chauffeur die eventueel kan ingrijpen.

Snelheid

De ministerraad heeft vrijdag groen licht gegeven voor experimenten met zelfrijdende voertuigen tussen het gewone verkeer. De verkeersregels moeten daarvoor worden aangepast. Het wetsvoorstel moet nu nog langs de Eerste en Tweede Kamer.

De Gelderse voertuigen besturen 'zichzelf’ met hulp van gps, 3d-beeld en een radarsysteem. Ze kunnen niet harder dan 50 kilometer per uur en gaan niet de snelweg op.

Video: De zelfrijdende auto

Het gaat om de Ligier EZ10, ook wel VIPA genoemd. Dat is een autonoom elektrisch busje dat op één lading ongeveer acht uur zou kunnen rijden. Van oorsprong is de EZ10 niet zelfrijdend, maar als de busjes in maart in Nederland binnenkomen worden ze uitgerust met sensoren en gps om ze autonoom te kunnen laten rijden.

Rotterdam en Zwolle

In Rotterdam willen TNO en vrachtwagenfabrikant DAF gaan testen met zelfrijdende vrachtwagens. Volgende maand vindt bij Zwolle ook een eerste proef plaats met zelfrijdende trucks, zei minister Melanie Schultz van Haegen (Infrastructuur) vrijdag.

Het zal volgens de bewindsvrouw ''nog heel lang'' duren voordat onbemande voertuigen op de snelwegen rijden. De provincie Gelderland heeft samen met TU Delft, Wageningen Unversiteit, TNO en innovatieplatform Connekt onderzoek gedaan naar de mogelijkheden voor de pilot in Ede-Wageningen.

Bekijk onze eerste indruk van zelfrijdende auto's

Video's: Wat mogen we in 2020 verwachten van zelfrijdende auto's?