Microsoft heeft in het laatste kwartaal van 2014 meer Surface-tablets verkocht, maar zag de omzet over Windows en Windows Phone sterk dalen.

Dat blijkt uit de Microsoft-kwartaalcijfers over het laatste kwartaal van 2014. Voor het gebroken boekjaar van het bedrijf telt het als het tweede kwartaal van 2015.

Microsoft draaide in het vierde kwartaal van 2014 een omzet van 26,5 miljard dollar, 8 procent meer dan de 24,5 miljard die hetzelfde kwartaal in 2013 werd gedraaid. Het netto-inkomen bedroeg afgelopen kwartaal 5,9 miljard dollar. Dat is 10 procent minder dan vorig jaar, volgens Microsoft grotendeels door de overname van Nokia.

De omzet over consumentenapparaten, zoals de Surface Pro 3, steeg van 1,8 miljard in 2013 naar 2,4 miljard in het laatste kwartaal van 2014. De omzet over de Surface Pro is 24 procent gestegen tot een totaal van 1,1 miljard dollar.

Minder Windows Phone

De omzet over verkochte Xboxen ligt met 3,9 miljard lager dan de 4,4 miljard die in 2013 werd gedraaid, maar zet na na twee tegenvallende kwartalen wel weer een stijgende lijn in. In drie maanden tijd verkocht Microsoft 6,6 miljoen Xboxen, met volgens het bedrijf sterke kerstverkopen. Hoe de verdeling tussen de Xbox 360 en de Xbox One ligt, maakt het bedrijf niet bekend.

Het aantal verkochte Lumia-telefoons ligt met 10,5 miljoen exemplaren hoger dan de 8,2 miljoen stuks die in dezelfde periode vorig jaar werden verkocht. Toch daalde de omzet over Windows Phone met een forse 61 procent ten opzichte van dezelfde drie maanden vorig jaar.

Daling grootste omzetbron

Veruit de grootste omzet draait Microsoft nog steeds over licenties voor onder meer Windows, clouddiensten en Office. In totaal werd over licenties aan bedrijven en consumenten 14,8 miljard dollar omzet gedraaid.

Toch zag Microsoft de omzet over verkochte Windows-licenties voor bedrijven dalen, met 13 procent. Ook de omzet over niet-professionele Windows-licenties daalde met 13 procent. Volgens Microsoft is dit deels te wijten aan consumenten en bedrijven die de overstap naar Windows 8 niet maken. Het later dit jaar te verschijnen Windows 10 moet daar verandering in brengen.

Wel zag Microsoft de omzet over zijn clouddiensten flink groeien. Office 365 en Azure stuwden de omzet naar 5,5 miljard, een groei van 114 procent.

Microsoft presenteerde vorige week de Hololens, een zogenoemde alternate reality-bril die hologrammen toont. Ook kodigde het bedrijf aan dat Windows 10 voor bestaande klanten gratis wordt.

Dit is er nieuws in Windows 10

Wat kan je met de holografische Hololens-bril?

Bekijk onze review van de Surface Pro 3