Een onderzoeker van de TU Delft heeft een methode ontwikkeld waarmee vermoedelijk op een veel goedkopere manier grafeen kan worden geproduceerd. Uiteindelijk hoopt hij de kosten met een factor duizend te verlagen.

Het onderzoek maakt deel uit van PhD-kandidaat Shou-En Zhu, die zijn thesis in maart zal verdedigen. 

Grafeen is extreem dun, geleidt elektriciteit veel beter dan koper en is 100 tot 300 keer zo sterk als koper. Het kan gebruikt worden voor dunnere, snellere en buigzame pc's en smartphones. Ook de accuduur van apparaten zou verlengd kunnen worden.

Het is Zhu al gelukt om een stukje grafeen van een milimeter groot te produceren op basis van een mengsel van methaan, waterstof en argon, dat tot een temperatuur van duizend graden wordt verhit en over een blad van koper wordt geleid. Uiteindelijk blijft er een stuk grafeen over. 

Waar er normaal tien uur nodig is om grafeen te produceren, heeft Zhu die tijd teruggebracht naar ongeveer een uur, zonder dat de kwaliteit achteruit daarbij gaat. "Een stuk grafeen kost nu nog ongeveer duizend euro", aldus Zhu. "We verwachten dat we die prijs kunnen terugbrengen naar 1 euro per stuk in een paar jaar." 

Wat is grafeen precies en wanneer vinden we het terug in onze gadgets?