Het hologram kreeg in 1977 bekendheid toen Princess Leia als hologram in Star Wars Luke Skywalker om hulp vroeg. 

Microsoft toonde deze week een bril waarmee zulke hologrammen te zien zijn. Wat kan je met de Hololens, wat zijn de eerste meningen en waarom heb je zo’n bril nodig?

De visie van Microsoft komt niet echt overeen met het hologram van Princess Leia uit Star Wars. Het lijkt meer op de holografische game die Theodore in de film Her (2013) speelt.

Holografische game in Her
Holografische game in Her

De Hololens is een soort combinatie tussen Google Glass en de virtual reality-bril Oculus Rift. Het apparaat lijkt op een grote skibril met het frame van een helm, maar dan zonder de bovenkant. De drager ziet door transparante glazen een hologram geprojecteerd in de echte wereld.

"Wanneer mensen het proberen zal er geen terugweg meer zijn", concludeert Business Insider na slechts een uurtje met de Hololens. "Ik werd oprecht van mijn sokken geblazen", voegt Gizmodo daar aan toe.

De lofzang is unaniem. The Verge: "De meest intrigerende technologie sinds de Oculus Rift". Mashable is net zo onder de indruk: "Er is nog nooit iets geweest zoals de Hololens en dat is zonder twijfel positief."

Maar wat is er nu zo bijzonder aan de bril? Het voordeel is dat het de echte wereld niet weghaalt zoals virtual reality-bril Oculust Rift waarbij de gebruiker zich compleet in een virtuele omgeving begeeft. En het kan meer dan Google Glass dat zich vooral richt op het tonen van notificaties.

Wat is de Hololens?

De bril heeft transparante glazen, diverse sensoren voor het meten van lichaams-, hand-, en hoofdbewegingen, zeker vier camera’s en een speciale processor voor het verwerken van de grote hoeveelheid data in de bril.

Er zit een Kinect-achtige dieptecamera in die volgens Wired een groot bereik heeft zodat de handbewegingen van bijna gestrekte armen ook worden opgepikt.

Demo van Microsoft Hololens
Demo van Microsoft Hololens

Al deze onderdelen zorgen ervoor dat de brildrager een digitaal object kan zien dat er heel echt uit ziet, naadloos in de echte wereld overgaat en meedraait met de beweging van het hoofd. Volgens de eerste ervaringen zijn projecties helder, scherp en nauwkeurig.

Dat wil zeggen dat de bril goed echte objecten herkent en een projectie precies over een muur kan heen leggen.

Besturen met spraak, hoofd en hand

De bril wordt bestuurd met spraak, hoofdbewegingen en handgebaren. Het hoofd is daarbij de muis en de hand de muisknop. De drager moet naar een object kijken en kan vervolgens een 'Airtap' uitvoeren; het equivalent van een muisklik.

Volgens Mashable is het alsof je iemand op de schouder tikt. "Het gebeurt door een vuist te maken voor je lichaam, waar de Hololens hem kan zien, en vervolgens snel je wijsvinger omhoog te steken en weer naar beneden te wijzen, alsof je iemand op de schouder tikt."

Besturing van Hololens bij de Mars-demo
Besturing van Hololens bij de Mars-demo

"Het is enorm indrukwekkend dat objecten echt in je woonkamer lijken te zijn, maar het is net zo teleurstellend dat je weet dat je ze niet als echte objecten kan aanraken", meent The Verge.

Objecten ronddraaien moet nu door met hoofdbewegingen te 'slepen'. Dat komt volgens diverse media wat ongemakkelijk over. Maar de pers is lovend over hoe goed de Hololens beweging kan volgen. Engadget: "Het had geen problemen met snel omdraaien of bukken, of welke andere beweging dan ook."

Wat kan je ermee?

Microsoft liet journalisten tijdens de eerste kennismaking ervaring op doen met een holografische vorm van Skype, een speciale versie van Minecraft, een hologram van Mars en een applicatie waarmee met behulp van een hologram objecten kunnen worden ontworpen.

Mars bleek de meest indrukwekkende toepassing. NASA werkt samen met Microsoft en toonde in een kamer het landschap van Mars gefilmd door marsrover Curiosity.

Wired: "De grond is uitgedroogd en stoffig zandsteen en zo realistisch dat wanneer ik een stap neem, mijn benen beginnen te trillen. Ze vertrouwen niet wat mijn ogen laten zien."

"Ik buk om een scherf van een rots van dichtbij te bekijken. Door mijn hand omhoog te bewegen roep ik een set besturingen op. Ik kies de middelste van drie opties en zet een vlag neer; een signaal voor de rover om een monster te nemen."

NASA wil de Hololens vanaf de zomer echt gaan inzetten om wetenschappers gemakkelijk en uitgebreider toegang te geven tot Mars.

Skype

Een wat praktischere toepassing voor een breed publiek is Skype. Techsite The Verge krijgt de opdracht een lichtschakelaar te repareren met behulp van de Hololens: "Ik bel met een Microsoft-techneut. Ik kan haar zien en horen, maar zij hoort mij alleen en ziet exact wat ik door de bril zie."

"Ze leidt me door het proces. Het voelde absurd natuurlijk. De medewerker richt mijn aandacht op de muur waar draden uit hangen en begint te tekenen waar de lichtknop op de muur moet komen."

De persoon aan de andere kant van Skype kan op het scherm van een Windows-computer tekenen wat vervolgens als hologram in beeld verschijnt bij de brildrager.

Games

Bij een aangepaste versie van Minecraft, een game waarin het gaat om het bouwen van objecten, wordt duidelijk hoe Hololens de echte en virtuele wereld combineert. "Ik word gewezen op een stel zombies op een tafel. Ik zeg 'schep' en er verschijnt een schep op het scherm", aldus Business Insider.

"Vervolgens graaf ik met een vingerbeweging een greppel door de koffietafel. Vreemd genoeg lijkt de tafel te verdwijnen om me de Minecraft-wereld te tonen die eronder ligt, inclusief een gat vol lava."

Terwijl de journalist 'graaft' wordt de virtuele wereld alleen op die plek over de koffietafel gelegd. De rest van de echte koffietafel blijft bestaan, maar er wordt een gat geprojecteerd dat blijkbaar enorm echt lijkt en naadloos in de tafel overloopt.

De laatste toepassing krijgt de meeste kritiek. De groep journalisten krijgt een Microsoft-medewerker te zien die met de bril een 3d-ontwerp van bijvoorbeeld een pick-up maakt.

"Op een gegeven moment moest er een band op de pick-up worden geplaatst. Hij (de medewerker, red.) moest zijn lichaam en hoofd draaien om de cursor op de goede plek te krijgen en de band precies zo draaien dat hij onder de goede hoek werd geplaatst. Hoe veel makkelijker zou het zijn als je de band gewoon vast kon pakken in je echte handen?", vraagt The Verge zich af.

De New York Times plaatst een positieve kanttekening: "Stel je voor dat je een architect bent en in plaats van plattegronden en een schaalmodel kan je een 3d-model laten zien waar je letterlijk in kan rondlopen."

Wanneer is hij te koop?

Wat Microsoft nu te doen staat is het vinden van ontwikkelaars die meer van dit soort toepassingen gaan bouwen waar gebruikers echt iets aan hebben. Vanaf de lente wordt er een ontwikkelkit uitgebracht.

Microsoft is vaag over wanneer de Hololens vervolgens gelanceerd wordt. "Binnen de termijn van Windows 10", wilde het bedrijf alleen kwijt. Windows 10 wordt in de herfst verwacht, maar de meeste media verwachten de Hololens begin 2016. Een prijs is niet bekend.

Conclusie

Het is duidelijk dat de Hololens iedereen weet te verrassen en zelfs te overtuigen. Er zijn echter vragen. Het prototype dat kon worden getest was zwaar en verbonden aan een externe computer. Het uiteindelijk model is draadloos, kleiner en lichter. Wat doet dat met de kwaliteit van de beelden en de nauwkeurigheid van de sensoren?

Het prototype werkte in ieder geval uitstekend, snel en had een goede beeldkwaliteit. “Het voelde al meer af dan de Oculus Rift”, meent Business Insider. "Het voelde meer als een apparaat voor algemeen gebruik met enorme potentie voor consumenten en bedrijven."

"Hololens voelt als een vervanger van de pc", vindt de New York Times. "De bril verloochent de ontwikkelfase. Het levert daadwerkelijk een combinatie van de virtuele en echte wereld", sluit Mashable af.

Meer langere verhalen en achtergronden op NUweekend