De holografische bril Hololens van Microsoft zal door onderzoekers van NASA worden gebruikt om de Marsmissie met de rover Curiosity te plannen.

De Hololens, die woensdag tegelijk met Windows 10 werd aangekondigd, stelt de onderzoekers in staat om virtueel op Mars rond te lopen. "Dat verandert onze waarnemingen van Mars en hoe we de omgeving van de Marsrover begrijpen fundamenteel", zegt Dave Lavery, hoofd van de Marsmissie van NASA, in een verklaring.

Het apparaat van Microsoft kan virtuele beelden over de echte wereld heen projecteren. In de software kan ervoor worden gekozen om deze beelden meer of minder transparant te maken.

Een demonstratie die Microsoft al aan verschillende Amerikaanse journalisten toonde projecteert het oppervlak van Mars over een huiskamer. Daarbij wordt de hele kamer onzichtbaar onder de projectie, behalve een tafel en beeldscherm waar nog op gewerkt kan worden.

Demo van Microsoft Hololens
Demo van Microsoft Hololens

Handbewegingen

Met de stem en met bewegingen kunnen gebruikers van de Hololens ook opdrachten geven aan hun virtuele omgeving. Zo kunnen de onderzoekers van NASA niet alleen virtueel over Mars lopen, maar kunnen ze ook de route van Curiosity plannen. Verder kunnen ze met verschillende handbewegingen de wetenschappelijke instrumenten van Curiosity activeren.

Volgens NASA is het gemakkelijker om het landschap van Mars in te schatten als onderoekers zich hier virtueel in kunnen wanen. Bij normale afbeeldingen zijn afstanden moeilijker in te schatten.

Het Jet Propulsion Laboratory van NASA was nauw betrokken bij de ontwikkeling van de Microsoft-software OnSight, die wordt gebruikt door de Hololens. Later dit jaar wordt de bril voor het eerst gebruikt door wetenschappers van de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie.

Minecraft

In de VS zijn de meningen van de eerste mensen die de Hololens hebben geprobeerd overwegend positief. Veel journalisten zeggen met name onder de indruk te zijn geweest van een demonstratie van een Minecraft-achtig spel dat over een woonkamer werd geprojecteerd.

Het was mogelijk om in dat spel blokken te vernietigen, waarna het leek alsof daadwerkelijk door een tafel en muur heen kon worden gegraven. "Omdat de bril van Microsoft een stuk van de muur onzichtbaar maakte en mijn ogen in de maling nam door me een grot te laten zien, voelde het verrassend echt", concludeert Gizmodo. Volgens nieuwssite Business Insider toont de Hololens dat "persoonlijke computers aan de rand van een grote verandering staan".

Wel stellen verschillende journalisten dat de Hololens momenteel nog duidelijk een prototype is. Het uiteindelijke product moet een lichte, draadloze bril worden, maar de testversie was juist vrij zwaar en zat met kabels aan het plafond vast. Microsoft belooft de uiteindelijke versie ongeveer tegelijk met Windows 10 te presenteren. Vermoedelijk is dat aan het eind van 2015 of begin van 2016.

Dit zijn de vijf belangrijkste aankondigingen rond Windows 10