Microsoft heeft woensdag Windows 10 onthuld, samen met een reeks andere producten en diensten. Dit zijn de belangrijkste aankondigingen.

Gratis update

Windows 10 is de opvolger van Windows 8 en komt als gratis update beschikbaar voor gebruikers van Windows 7, Windows 8.1 en Windows Phone 8.1. Zowel pc's, tablets en smartphones maken allemaal gebruik van hetzelfde Windows 10 en dezelfde apps.

In Windows 10 brengt Microsoft onder meer het startmenu terug, dat door veel gebruikers van Windows 8.1 werd gemist. Ook beschikt het nieuwe besturingssysteem over stemassistent Cortana. De assistent doet over het algemeen hetzelfde als op tablets en smartphones, maar is bijvoorbeeld ook in staat om foto's en documenten op te zoeken.

Het aankomende besturingssyteem wordt later dit jaar door Microsoft uitgebracht.

Lees ook: Wat is er nieuw in Windows 10?

Spartan

Windows 10 wordt geleverd met de een nieuwe browser, die vooralsnog Spartan wordt genoemd.  De nieuwe browser ziet er minimalistischer uit dan Internet Explorer en integreert Microsofts stemassistent Cortana.

Spartan maakt het onder meer mogelijk om websites van commentaren te voorzien, te vergelijken met commentaren in de zijlijn bij tekstdocumenten. Ook beschikt de browser over een speciale lees-modus, waarbij tekst zonder veel opmaak wordt getoond.

Windows Holographic

Windows Holographic is een virtualreality-platform voor Windows dat hologrammen toevoegt aan de 'echte wereld'. Het platform draait om de Hololens, een soort virtualrealitybril waarmee gebruiker hologrammen in de echte wereld kunnen zien en manipuleren. Deze bril is rond de release van Windows 10 verkrijgbaar.

Anders dan bij vr-brillen zoals Oculus Rift is de Hololens doorzichtig, zodat dragers van de bril de echte wereld nog steeds kunnen zien. Op de glazen worden de zogenoemde hologrammen getoond, die ook met handbewegingen te manipuleren zijn. In een video toont Microsoft bijvoorbeeld de mogelijkheid om een grote tv op de muur te projecteren.

De Hololens draait op Windows 10 en de software voor het platform zit ook ingebouwd in elk Windows 10-apparaat. Microsoft spoort zijn gebruikers aan om zelf hologrammen te maken en hoopt dat uiteindelijk de hele woonkamer wordt omgetoverd tot een soort computeromgeving.

Demo van Microsoft Hololens
Demo van Microsoft Hololens

Xbox One streaming

Xbox One-gebruikers kunnen hun games streamen naar Windows 10-pc's en -tablets. Gebruikers moeten hun apparaten eenmalig linken om te kunnen streamen en van hetzelfde netwerk gebruikmaken.

Tijdens de presentatie van Microsoft werd de game Forza Horizon 2 vanaf een Xbox One naar ene Surface Pro 3-tablet gestreamd.

Lees ook: Review: Xbox One flink verbeterd voor Nederlandse lancering

Surface Hub

De Surface Hub is een 84 inch 4K-scherm met ingebouwde sensoren, camera's, speakers, microfoons, nfc en wifi. Het kan als een soort digitaal whiteboard worden gebruikt, waarbij de hardware draait op Windows 10.

De Surface Hub Pro is voornamelijk bedoeld voor gebruik binnen bedrijven. Zo beschikt het apparaat standaard over Skype voor Bedrijven.