Microsoft heeft Windows Holographic onthuld; een virtualreality-platform voor Windows dat hologrammen toevoegt aan de 'echte wereld'. 

Ook heeft Microsoft de 'holografische computer' Hololens onthuld; een soort virtualrealitybril waarmee gebruiker hologrammen in de echte wereld kunnen zien en manipuleren. Microsoft werkte bij de ontwikkeling van de bril onder meer samen met Jet Propulsion Laboratory, dat robots maakt voor NASA. 

Anders dan bij vr-brillen zoals Oculus Rift is de Hololens doorzichtig, zodat dragers van de bril de echte wereld nog steeds kunnen zien. De Hololens werkt draadloos en zonder smartphone of computer. Op de glazen worden de zogenoemde hologrammen getoond, die ook met handbewegingen te manipuleren zijn.

Demo van Microsoft Hololens
Demo van Microsoft Hololens

De headset draait op Windows 10, en de software zit dan ook ingebouwd in elk Windows 10-apparaat. Microsoft spoort zijn gebruikers aan om zelf hologrammen te maken en hoopt dat uiteindelijk de hele woonkamer wordt omgetoverd tot een soort computeromgeving. Volgens Microsoft zijn apps in alle soorten en maten geschikt voor het holografische platform: van Skype, tot apps als Netflix of Spotify. 

Om het platform te ondersteunen heeft Microsoft Holostudio uitgebracht, een softwarepakket waarmee hologrammen gemaakt kunnen worden. 

De Hololens wordt uitgebracht rond dezelfde tijd als Windows 10, waarschijnlijk later dit jaar.

Dit zijn de 5 belangrijkste Microsoft-aankondigingen