Microsoft-onderzoekers hebben een slimme sjaal ontwikkeld die trilt en warm kan worden. De sjaal zou autisten kunnen helpen bij het omgaan met hun emoties, aldus de onderzoekers.

De sjaal, die bediend wordt via een smartphone, is een testmodel waarmee het team wil onderzoeken wat er allemaal mogelijk is met behulp van sensoren die emoties kunnen herkennen. 

De trilsjaal zou volgens de onderzoekers kunnen helpen wanneer iemand zich sip voelt. Wanneer er door de sensoren wordt opgepikt dat iemand zich sip voelt, begint de sjaal op te warmen en te vibreren. Dat zou vooral van pas komen bij mensen met een vorm van autisme, aldus de onderzoekers.

Het huidige prototype is gemaakt in nauwe samenwerking met mensen met een vorm van autisme, visueel beperkten en slechthorenden. De sjaal is uitgerust met diverse modules die trillen of op kunnen warmen. Die modules zijn ook van plaats te verwisselen, voor het geval de gebruiker liever een verwarmingsmodule in plaats van een trilmodule om zijn of haar nek heeft.

Een koelfunctie staat nog op de verlanglijst bij de onderzoekers. Dat zou vooral van pas komen in het geval van stress, aldus het Microsoft-team.