Het Chinese bedrijf Winsun heeft een appartementencomplex van zes verdiepingen en een enorme villa geproduceerd met een 3d-printer.

Dat melden buitenlandse media.

Het appartementencomplex is volgens het bedrijf de eerste in zijn soort en de villa heeft een oppervlakte van maar liefst 1.100 vierkante meter.

De villa beschikt zowel van binnen als van buiten over sierlijke elementen waar het appartementengebouw meer een rechthoekige doos is. De gebouwen zijn gemaakt met een speciale 3d-printer van het bedrijf Ma Yihe. De printer is maar liefst 6,6 meter hoog, 10 meter breed en 40 meter lang.

Zigzagpatroon

Winsun heeft met de printer alle losse onderdelen zoals muren, vloeren en kozijnen geprint en die later naar de bouwplaats gebracht. Daar zijn alle delen aan elkaar bevestigd en zijn de muren uitgerust met isolatie.

De muren zijn hol van binnen en beschikken over een zigzagpatroon om ze extra stevig te maken. Zo moeten de 3d-geprinte gebouwen enigszins flexibel zijn zodat ze goed bestand zijn tegen aardbevingen.

Video: 3d-geprinte villa gebouwd in China

Besparing

De gebouwen zijn gemaakt van een speciale inkt die bestaat uit bouwafval, cement, glasvezel, zand en een speciaal verhardingsmiddel.

Het bouwproces zorgt volgens Winsun voor 30 tot 60 procent minder afval, een 50 tot 70 procent kortere productietijd en 50 tot 80 procent lagere kosten aan werknemers. De villa kostte ongeveer 140.000 euro om te maken en bouwen.

De gebouwen zijn geplaats in de stad Suzhou in de oostelijke provincie Jiangsu.

Waarom er voorlopig nog geen 3d-printer bij u thuis staat