Samsung wil dit jaar dertig miljoen smart tv's met het eigen besturingssysteem Tizen gaan verkopen. Dat betekent ook dat er dertig miljoen tv's met de quantum dot-technologie op de markt zullen komen.

Dat meldt de Koreaanse krant Korea Herald maandag op basis van anonieme bronnen.

Samsung kondigde de eerste Tizen-tv's begin januari aan tijdens gadgetbeurs CES en liet toen weten dat alle televisies met de nieuwe quantum dot-technologie en ultra hd-resolutie uit zouden worden gerust met Tizen.

Volgens een bron moeten er van die tv's in 2015 zeker dertig miljoen exemplaren worden verkocht. Dat komt neer op de helft van alle tv's die Samsung dit jaar verwacht te verkopen.

Tizen

Tizen is een besturingssysteem dat vooral ontwikkeld is door Samsung. Ook chipmaker Intel is er zijdelings bij betrokken. Samsung rust naast tv's ook smartwatches uit met Tizen en bracht onlangs de eerste Tizen-smartphone op de markt.

De eerste Tizen-tv's gaan volgens de Korea Herald in februari in de verkoop in thuisland Zuid-Korea. Vervolgens worden de televisies wereldwijd uitgerold.

De quantum dot-technologie waar Samsung in deze tv's gebruik van maakt zorgt voor een veel groter kleurbereik. Ook LG gaat de techniek vanaf dit jaar inzetten. Quantum dot wordt gezien als goedkoop alternatief voor oled-tv's.

Wat is het nu van quantum dot, oled en andere nieuwe beeldtechnieken?

Bekijk onze eerste indruk van smart tv's met Tizen

Tizen: Samsungs nieuwe troef of slechts een back-up?