Er wordt nog dit jaar een testversie van Googles modulaire smartphone Project Ara uitgebracht. Het prototype zal alleen beschikbaar zijn voor inwoners van Puerto Rico.

Dat heeft Google woensdag aangekondigd tijdens een ontwikkelaarsconferentie. Met de test wil het bedrijf onderzoeken hoe consumenten reageren op de modulaire smartphone. 

Project Ara is een smartphone waarbij verwisselbare componenten kunnen worden toegevoegd, zoals een processor, geheugen en camera. De basis bestaat uit het 'skelet' van de telefoon. Fabrikanten kunnen vervolgens zelf componenten op de markt brengen die uiteindelijk in een soort Play Store verkocht kunnen worden.

Google heeft bewust gekozen voor het Caribische eiland. "Puerto Rico heeft drie miljoen telefoons die variëren tussen goedkope instapmodellen tot high-end smartphones. 75 procent van al het internetgebruik gebeurt via mobiele apparaten", aldus Google, dat stelt dat het land daarmee voorloopt op een internationale trend. 

Bovendien is Puerto Rico een zogenoemd unincorporated territory van de Verenigde Staten, waardoor het onder de regels valt van de Amerikaanse telecomwaakhond FCC. Wanneer de test precies van start gaat is nog niet bekend.

Zo werkt de modulaire smartphone van Google