Tesla-ceo Elon Musk verwacht als eerste een volledig zelfrijdende auto op de markt te zetten. Dat zal waarschijnlijk niet voor 2020 gebeuren.

Dat zei Musk dinsdag op een conferentie in Detroit, meldt Reuters. Hoewel Tesla al een compleet autonome auto in vijf jaar klaar kan hebben, verwacht Musk dat het nog twee tot drie jaar langer zal duren om goedkeuring te ontvangen van de betrokken autoriteiten.

Rond diezelfde tijd verwacht de autofabrikant winstgevend te zijn en een paar miljoen auto's per jaar te produceren. Vorig jaar produceerde Tesla krap 40.000 auto's. Het succes van Model 3, dat in 2017 moet uitkomen, is daarbij van essentieel belang.

Tesla is niet de enige autofabrikant die rond 2020 de eerste compleet zelfrijdende auto's op de markt wil brengen. Op gadgetbeurs CES lieten onder meer Audi en BMW zelfrijdende auto's, en ook Google presenteerde vorig jaar een nieuw prototype van zijn zelfrijdende auto. Alle fabrikanten willen rond 2020 de eerste autonome auto's op de markt brengen. 

Eerste indruk: Zelfrijdende auto's met slimme systemen