Robotbutler Personal Robot is een groot succes op crowdfundingsite Kickstarter. De robotassistent haalde binnen een week zijn streefbedrag binnen.

Het bedrag van 50.000 dollar werd binnen zes dagen gehaald. De Personal Robot van het bedrijf Robotbase kostte voor vroege klanten 995 dollar, inmiddels wordt voor de goedkoopste variant 1195 dollar betaald.

De robot is volgens zijn ontwikkelaars voorzien van kunstmatige intelligentie, waardoor gebruikers natuurlijke gesprekken met de robot kunnen voeren. Daarnaast kan de robot gezichten, emoties en voorwerpen herkennen.

De Personal Robot is een rijdend platform met een rond scherm dat daar middels een telescopische arm aan bevestigd is. Een gezocht op dat scherm spreekt met de gebruiker, en geeft antwoord als er vragen worden gesteld.

Advies geven

Gebruikers kunnen de robot vragen iets op internet op te zoeken, of eten te bestellen. Maar de robot kan desgevraagd ook kledingadvies geven, door het herkennen van de garderobe van de gebruiker.

Bovendien kan de robot overweg met veel slimme elektronica in huis, zoals thermostaten, sloten en lampen met wifi-verbinding. Daarnaast kan de robot het huis beveiligen wanneer de gebruiker niet thuis is.

Met een bijbehorende app kan de gebruiker de robot vragen om in een bepaalde kamer te gaan kijken, en de beelden door te sturen. Op die manier kan de robot ook gebruikt worden om videogesprekken te voeren.

Voor de kerst

De Personal Robot is voorzien van tal van sensoren voor onder meer temperatuur, luchtvochtigheid, koolstofmonoxide, en beweging. Om diepte te kunnen beoordelen heeft de robot een 3d-camera. Het scherm van de robot heeft een resolutie van 1536 x 2048 pixels, en loopt op een 2,3 GHz dualcore chip.

Als alles volgens plan verloopt denken de ontwikkelaars van de Personal Robot alle exemplaren voor kerst van dit jaar bij klanten thuis de te hebben.

Bekijk vergelijkbare robot Jibo, van MIT-professor Cynthia Breazeal

Zo kunnen robots ons helpen in het huishouden