Lenovo heeft zijn koppositie op de pc-markt in 2014 verstevigd. Het bedrijf blijft met 18,8 procent ruim marktleider.

Dat blijkt uit voorlopige cijfers van onderzoeksbureau Gartner over de pc-markt in het vierde kwartaal van 2014.

Over het hele vorige jaar kromp de markt nipt met 0,2 procent. In totaal werden er bijna 316 miljoen pc's verscheept. Lenovo nam met 59,5 miljoen de meeste exemplaren voor zijn rekening. HP volgt met 55,3 miljoen.

HP kroop met 18,8 procent marktaandeel in het vierde kwartaal wel iets dichter naar Lenovo (19,4 procent) toe. Over het hele jaar genomen liep Lenovo echter uit. In 2013 waren de concurrenten nog bijna evengroot. HP had toen 16,2 procent van de markt in handen en Lenovo 16,9 procent. In 2014 was dat respectievelijk 17,5 en 18,8 procent.

Lenovo lijkt de afgelopen jaren vooral marktaandeel van Acer te hebben afgesnoept. In 2010 stond Lenovo nog op de vierde plek achter HP, Acer en Dell. In de jaren daarna zakte Acer af naar de vierde plaats terwijl Lenovo de grootste pc-leverancier werd. Asus, Dell en HP bleven in de afgelopen vijf jaar redelijk stabiel.

Voorzichtige groei

In het vierde kwartaal werd een lichte groei van 1 procent behaald. Gartner noemt de groei "langzaam, maar consistent". De afgelopen twee jaar was sprake van een negatieve trend op de pc-markt.

"Nu tablets gepenetreerd zijn in de belangrijkste markten, verschuiven de uitgaven van consumenten langzaam weer terug naar pc's", verklaart onderzoeker Mikako Kitagawa. "Er zijn echter regionale verschillen. De volwassen markten laten een positieve trend zien, maar opkomende markten blijven zwak presteren."

Smartphones

Zo is het volgens Gartner lastig consumenten in China en India te overtuigen een pc te kopen in plaats van een smartphone. Gebruikers hebben daar voldoende aan de functionaliteit van een smartphone en hebben weinig inkomen waardoor de aanschaf van een pc nog steeds wordt uitgesteld.

Volgens Gartner zijn de hybride apparaten die gebruikt kunnen worden als laptop en tablet steeds populairder als vervanger van een oude tablet. Wel ziet het onderzoeksbureau dat de gemiddelde verkoopprijs van pc's in onder meer Europa is gedaald en dat pc-fabrikanten dus minder omzet boeken. 

Bekijk onze eerste indruk van de lichtste en kleinste 13 inch-laptops ooit

Hoe Lenovo de Nederlandse pc-markt verovert