Op gadgetbeurs CES in Las Vegas is een blik in de toekomst gebruikelijk, maar dit jaar was de stap met zelfrijdende auto’s wel erg groot. Rijden alsof het 2020 is, wat mag u daarvan verwachten?

Met de Gear S-smartwatch van Samsung roep ik via een BMW-app de BMW i3 op. Ik kan hem een meter of 20 verderop zien staan. Op het moment dat ik hem sommeer, komt hij in beweging.

De auto rijdt tussen twee glazen muurtjes rustig naar me toe. En met rustig bedoel ik langzaam. Heel langzaam. We zijn immers wel op een druk parkeerterrein en deze technologie staat nog in de kinderschoenen.

Het stuur draait zonder menselijke handen in de buurt en de auto navigeert tussen de muurtjes door naar mij toe. Het is al gek om een auto langs te zien rijden zonder dat er iemand in zit, maar om vervolgens zelf op de passagiersstoel plaats te nemen is nog veel gekker.

Hoe langzaam de auto ook gaat, het voelt al gauw te snel aan omdat ik moet wennen aan het idee dat geen mens controle heeft over dit blok staal met enorm veel kracht onder de motorkap.

Parkeren en ontwijken

Maar de BMW i3 kan veel meer dan netjes voor komen rijden. BMW toont hoe een medewerker recht op een obstakel afrijdt en de i3 op het laatste moment dankzij sensoren aan de voor-, zij- en achterkant automatisch stopt. Een functionaliteit die ook van pas komt bij het te scherp aansnijden van een bocht.

Met de smartwatch-app kan je de BMW i3 ook autonoom laten parkeren. Ik stap uit en met een spraakopdracht vertelt de BMW-medewerker zijn auto een plek te zoeken. Vlekkeloos, maar wederom heel langzaam, zoekt en vindt de i3 een beschikbaar plekje.

BMW is zeker niet de eerste die dit laat zien, maar wel de eerste die het kan zonder vooraf ingestelde situatie of extra sensoren in een parkeergarage.

Het is ineens erg makkelijk voor te stellen dat alle grote fabrikanten verwachten over een jaar of vijf zelfrijdende auto’s in consumentenhanden en op de weg te hebben. Hoewel het model van BMW zich nog erg schokkerig en langzaam voortbeweegt, zijn de sensoren al erg netjes weggewerkt.

Audi opende CES 2015 bovendien door bekend te maken dat een aangepaste versie van de Audi RS 7 autonoom van San Francisco naar Las Vegas, organisator van de Consumer Electroncis Show, was gereden.

De Duitse fabrikant liet zijn RS 7 vorig jaar al op een circuit rijden waarbij hij bijna even snel bleek als een professionele coureur. De Audi wist met een topsnelheid van 240 kilometer per uur zonder bestuurder over de baan te gaan.

2020

Mercedes pakte het anders aan en toonde De F015 Luxury in Motion: een conceptauto voor de toekomst. De enorme bak van 5,2 meter lang en 2 meter breed heeft draaiende stoelen zodat de voorste en achterste rij naar elkaar toe gericht kunnen worden.

De auto kan een zebrapad projecteren voor voetgangers, communiceert met omstanders en heeft schermen aan de binnenkant van de deuren voor vermaak, ontspanning en tegen wagenziekte.

Mercedes is echter sceptisch over de autonome auto’s die concurrenten al tonen. De zelfrijdende auto kan namelijk voorlopig nog niet worden verkocht. “Er zal een doorbraak zijn als de auto’s in 100 procent van de situaties een veilige stop kunnen maken”, meent Alexander Mankowsky, futuroloog bij Mercedes.

Op welk percentage de industrie zich nu bevindt, wil hij niet zeggen. Autonome auto’s komen volgens hem rond 2020; dan moet de technologie perfect zijn.

De slimme auto

Een stapje dichterbij zijn Android Auto van Google en Carplay van Apple. Je koppelt simpelweg je smartphone aan je auto en maakt de auto daarmee ‘slim’.

Volkswagen wil de systemen nog dit jaar gaan aanbieden, maar durft niet te zeggen wanneer precies. Audi belooft in 2016 auto’s voor Android Auto en Apple Carplay geschikt te maken, maar toonde op CES alvast een testmodel.

Aan de auto zelf blijkt niets veranderd. Alle knoppen op het dashboard zijn hetzelfde en ook aan het scherm is niets gewijzigd. Zodra je een iPhone of Android-toestel koppelt toont het scherm echter de interface van respectievelijk Carplay of Android Auto.

Android Auto

Android Auto
Android Auto
Foto: NU.nl

Dat betekent dat je op kantoor een locatie kan opzoeken in Google Maps, waarna de auto de navigatie automatisch overneemt. Ben je muziek aan het luisteren op weg naar de parkeergarage? Dan kan je auto het nummer oppakken waar je gebleven was.

De auto kopieert de belangrijkste functies zoals bellen, sms’en, navigeren en muziek luisteren naar de auto. Spraakbesturing is daarbij erg belangrijk. Daarvoor ben je afhankelijk van Siri bij Carplay en van de spraakbesturing van Google bij Android Auto.

Beide systemen bieden verbetering in vergelijking met de systemen van nu. De software is herkenbaar, overzichtelijk en werkt vooral een stuk sneller.

Toekomstvisie

Deze systemen zijn volgens Mankowsky van Mercedes nog lang niet slim genoeg. Hij ziet het als een losse trend naast zelfrijdende auto’s: "We werken niet samen met Google of Apple aan onze systemen voor zelfrijdende auto’s. Techbedrijven denken nog helemaal niet aan interactie."

In zijn toekomstvisie ziet Mankowsky auto’s voor zich die net als de F015 een andere kleur licht gebruiken als ze bestuurd worden door een mens en als ze op de automatische piloot rijden.

Bovendien zou een auto aan een voetganger moeten kunnen laten weten als hij hem of haar gezien heeft. Waar we onze kinderen nu leren bij het oversteken links, rechts en dan weer links te kijken, moeten kinderen vanaf 2020 andere gebruiken gaan leren.

Mercedes hoopt dat mensen aan auto’s gaan doorseinen dat ze willen oversteken, waarna de auto aanduidt of dat veilig is of niet. "De zelfrijdende auto moet in onze interactieve wereld passen en geen autistisch apparaat worden."

We moeten nog jaren geduld hebben voor die wereld werkelijkheid wordt. De ontwikkeling van zelfrijdende auto’s is volgens Mankowsky geen "big bang", maar een geleidelijk proces. Dat proces gaat langzaam, net als de BMW i3 als hij inparkeert. Laten we hopen dat de volledig zelfrijdende auto uiteindelijk net zo indrukwekkend is.

Wat we over zes jaar van zelfrijdende auto's mogen verwachten

Meer langere verhalen en achtergronden op NUweekend