TP Vision, het bedrijf dat Philips-tv's ontwikkelt, ziet weinig in ultra hd-tv's kleiner dan 50 inch. Desondanks is 8K, de opvolger van ultra hd, al onderweg.

Dat stelt Danny Tack, hoofd productplanning en strategie bij TP Vision, in een gesprek met NU.nl tijdens gadgetbeurs CES.

Ultra hd wordt dit jaar de norm. Zowel bij Philips als bij de concurrenten Samsung, LG en Sony. Het overgrote deel van de nieuwe tv’s beschikt over een ultra hd-resolutie en daarbij krimpt het formaat steeds verder naar bijvoorbeeld 43 inch.

Volgens Tack heeft de hoge resolutie maar nut tot ongeveer 50 inch, daarna zou het menselijk oog het verschil in scherpte niet meer zien. Toch sluit hij niet uit dat ook Philips kleinere maten ultra hd-tv’s gaat maken omdat consumenten het nu eenmaal willen.

8K-tv’s

De resolutie-ontwikkeling gaat op korte termijn bovendien nog een stapje verder. "Ik heb al berichten gehoord vanuit Chinese schermleveranciers dat er eind 2015 tv-panelen komen van 55 en 65 inch met een 8K-resolutie", aldus Tack.

Full hd-tv's hebben een resolutie van1920 x 1080 pixels, ultra hd-tv's beschikken over 3840 x 2160 pixels en 8K-televisies krijgen maar liefst 7680 x 4320 pixels. Volgens Tack komen tv’s met deze enorm hoge resolutie er dus op relatief korte termijn aan. Misschien al begin 2016 op de volgende Consumer Electronics Show.

Reuzetelevisies

Volgens TP Vision en Philips moeten tv’s een stuk groter worden om 8K zinvol te maken. Ongeveer 75 inch, wat neerkomt op een diagonaal van bijna 2 meter. Tack verwacht dan ook dat tv’s net als de afgelopen jaren ook in de toekomst nog groter zullen worden.

"Ik twijfel wel of Europa er klaar voor is, onze woonkamers worden immers niet groter. Maar in de Verenigde Staten zal je deze grote 8K-schermen wel gaan zien."

Gebogen tv

Een andere trend die Philips en TP Vision zien, maar waar ze nog sceptisch over zijn is de gebogen tv. "Wij geloven hard in beeldkwaliteit en dat is met een platte tv het beste, maar sommige consumenten willen een gebogen tv vanwege het design."

Philips zal die tv’s dan ook aanbieden. Een gebogen tv kan zorgen voor beeldvervorming aan de randen van het scherm en zorgt bovendien voor minder goede kijkhoeken.

Philips maakte op gadgetbeurs CES eerder deze week bekend zo’n 80 procent van zijn tv’s voor het jaar 2015 uit te gaan rusten met besturingssysteem Android TV. Nadere informatie over de modellen wordt pas in een later stadium gegeven.

Podcast: De vijf tofste gadgets van gadgetbeurs CES

Ultra hd-tv's worden dit jaar een kwart goedkoper