Ultra hd-tv’s worden dit jaar bijna een kwart goedkoper dan vorig jaar. In totaal moeten er dertig miljoen tv’s met deze hoge resolutie worden verkocht.

Dat schat onderzoeksbureau Displaysearch, blijkt uit cijfers die LG aan NU.nl heeft verstrekt.

In 2014 werden er nog dertien miljoen ultra hd-tv’s verkocht. Deze televisies hebben een resolutie van 3840 x 2160 pixels, ofwel vier keer zo hoog als full hd.

In totaal zorgde de dertien miljoen verkochte tv’s in 2014 voor een omzet van 15 miljard dollar, ofwel 1154 dollar per tv. Dit jaar zullen er dertig miljoen ultra hd-televisies over de toonbank gaan en daarmee voor een omzet van 26,7 miljard dollar zorgen.

Dat betekent dat één tv zo’n 890 dollar aan omzet moet opleveren en dat is 23 procent lager dan vorig jaar. De goedkoopste ultra hd-tv's zijn in Nederland verkrijgbaar vanaf zo'n 500 euro. De meeste modellen kosten echter nog rond de 1.000 euro.

Oled-tv’s

Oled-tv’s dalen volgens Displaysearch niet in prijs. De gemiddelde verkoopprijs zal dit jaar op 4.000 euro liggen, denkt het onderzoeksbureau. Dat was in 2014 ook al het geval. Wel worden er dit jaar naar verwachting fors meer oled-tv’s verkocht.

In 2013 ging het nog om honderdduizend exemplaren, terwijl er dit jaar zeshonderdduizend oled-tv’s gesleten zullen worden.

LG is momenteel het enige bedrijf dat op grote schaal oled-tv’s produceert en op de markt brengt. Andere partijen zijn naar oled aan het kijken. Oled is een alternatief voor lcd en zorgt voor een groter kleurbereik en beter contrast. De productiekosten zijn echter er hoog waardoor het goedkoopste model momenteel zo’n 2.100 euro kost.

In totaal zullen er volgend jaar wereldwijd 230 miljoen tv’s verkocht worden, een stijging van 1,8 procent. 

Wat mogen we over vijf jaar van onze tv's verwachten?