Intel heeft een piepkleine module ontworpen die het eenvoudig moet maken om elk object in een zogeheten wearable te veranderen.

Dat heeft Intel-ceo Brian Krzanich tijdens gadgetbeurs CES bekendgemaakt.

De zogeheten Intel Curie Module komt in de tweede helft van 2015 beschikbaar en is zo klein dat hij in de knoop van een jas past.

Curie is een module met daarin een nieuwe Quark-processor van Intel die extra klein en energiezuinig is. Daarnaast zitten er sensoren zoals een versnellingsmeter en gyroscoop in voor het bijhouden activiteiten en bewegingen.

Via een softwareplatform met de naam Viper kunnen deze gegevens worden omgezet in bijvoorbeeld het aantal gezette stappen. Met een Bluetooth LE-chip, die weinig energie verbruikt, worden gegevens doorgestuurd naar bijvoorbeeld een app.

Met Curie hoopt Intel de drempel voor bedrijven om wearables te maken te verlagen. De Curie-module kan zo worden afgenomen waardoor bedrijven zelf niet aan de slag hoeven te gaan met printplaten, sensoren en chips. Partijen die Curie gaan afnemen kunnen de module nog wel uitbreiden met eigen toevoegingen.

Intel presenteerde in 2014 tijdens CES de Edison-chip die ook voor wearables bedoeld is. Dit systeem heeft de grootte van een postzegel en heeft minder mogelijkheden dan Curie.

Voor het tweede jaar op rij zal Intel in 2015 een wedstrijd houden voor de beste wearable. De winnaar ontvangt 500.000 dollar. Deelnemers moeten daarvoor Intel-chips gebruiken. Vorig jaar ging het om de Edison-chip en dit jaar zal Curie centraal staan.

Dit zijn volgens Intel de meest veel belovende wearables

Achtergrond: Het wachten is op wearables waarmee te leven valt