Sony brengt een nieuwe audiospeler uit in de bekende Walkman-lijn. De Walkman NW-ZX2 ondersteunt hoge resolutie audio.

Dat maakt Sony maandag bekend tijdens zijn persconferentie op gadgetbeurs CES.

Hoge resolutie audio is iets dat Sony steeds vaker in producten verwerkt en zorgt voor een betere geluidskwaliteit door hogere samplesnelheden. 

Een typische cd heeft een bemonsteringsfrequentie van 44.1 kHz, ofwel 44.100 samples per seconde. Bij hoge resolutie audio van Sony is dit 96 kHz, ofwel 96.000 samples per seconde.

Hoge frequenties

De Walkman beschikt over Sony’s S-Master HX-versterker die analoog geluid om kan zetten naar digitale formaten zonder het oorspronkelijk signaal aan te tasten.

Normaal gaat bij gecomprimeerde geluidsbestanden voor hoogfrequentie verloren. Die blijft nu volgens Sony intact. 

Bovendien belooft het bedrijf dat muziekbestanden vanaf cd’s of bijvoorbeeld mp3’s door een nieuwe opschalingstechnologie worden verbeterd. Zo zijn de samplesnelheden en de diepte van het geluid beter dan bij het oorpronkelijke bestand zodat ook deze bestanden grenzen aan de kwaliteit van hoge resolutie audio.

Spanningsverlies

Aan de binnenkant van de Walkman heeft Sony diverse verbeteringen doorgevoerd om de geluidskwaliteit ook zo te optimaliseren door bijvoorbeeld spanningsverlies te minimaliseren.

Ook via bluetooth zou de NW-ZX2 beter geluid moeten bieden dankzij de LDAC-codec. Deze audiotechnologie van Sony stuurt gegevens drie keer efficiënter door dan via de huidige Bluetooth-verbindingen. 

De Walkman beschikt over 128 GB aan opslagcapaciteit en dat kan met een microsd-kaart worden uitgebreid tot 256 GB. Dat biedt ruimte aan ruim 1700 hoge resolutie audiobestanden. Die bestanden zijn per muzieknummer zo’n 150 MB groot. Sony belooft een afspeeltijd van 60 uur. 

De nieuwe Walkman is vanaf het voorjaar verkrijgbaar voor 1200 euro en wordt verkocht via de online winkel van Sony.