Panasonic gaat dit jaar tv’s uitrusten met het besturingssysteem Firefox OS van Mozilla.

Dat maakte het bedrijf maandag bekend. 

Tijdens een persconferentie op gadgetbeurs CES werd bekendgemaakt dat de eerste tv’s in de lente op de markt moeten verschijnen in de Verenigde Staten. Wanneer en of de eerste Firefox OS-tv’s naar Europa komen, is niet bekend.

Vorig jaar tijdens CES werd een samenwerking tussen Mozilla en Panasonic al uit de doeken gedaan en ook toen werden Firefox-tv's nog dat jaar beloofd. De lancering is dus uitgesteld, maar moet in de lente alsnog gaan plaatsvinden.

Tot nu toe is Firefox OS alleen beschikbaar voor smartphones waarbij het gericht is op de goedkopere toestellen in de markt. Zestien verschillende smartphonemodellen draaien momenteel op Firefox OS dat volledig op HTML5 is gebaseerd.

Het websysteem moet op tv’s zorgen voor een eenvoudig aanpasbaar besturingssysteem. Bovendien zou het eenvoudiger worden om webapps te ontwikkelen waardoor de tv met andere apparaten kan communiceren.

De interface van Firefox OS is voor tv’s aangepast en Mozilla laat doorschemeren dat het met meer fabrikanten werkt om het systeem verder op de tv-markt te introduceren. Firefox OS voor tv zal ook spraakbesturing ondersteunen.

Panasonic kondigde maandag ook een nieuwe lijn ultra hd-tv's aan in de CX850, CX800, CX650 en CX600-series. In totaal gaat het om negen modellen waarvan de prijs en lanceerdatum nog niet bekend is. Ook is niet duidelijk of alle modellen naar Europa komen. Alle tv's beschikken over een ultra hd-resolutie van 3840 x 2160 pixels.

Panasonic presenteerde ook een reeks nieuwe compactcamera's

Bekijk al het nieuws van gadgetbeurs CES