Sharp heeft maandag een televisie aangekondigd met meer pixels dan ultra hd-tv's, dankzij een technologie die pixels splitst.

De tv werd tijdens een persconferentie op de Consumer Electronic Show (CES) uit de doeken gedaan.

De 80 inch Aquos Beyond 4K UHD TV heeft 66 miljoen subpixels, volgens Sharp 42 miljoen meer dan een normale ultra hd-tv. De resolutie zou 167 procent beter moeten zijn. De nieuwe televisie moet nog dit jaar beschikbaar zijn voor consumenten. Een prijs is niet bekend.

Volgens Sharp komt de resolutie in de buurt van 8K, de volgende stap na ultra hd wat ook wel 4K wordt genoemd. Het bedrijf stelt dat mensen bij een 8K-resolutie het verschil met beelden uit de echte wereld niet meer zien.

Subpixels

Met de Quattron-technologie worden pixels in meerdere subpixels gesplitst waardoor de resolutie kunstmatig wordt verhoogd. Dankzij een eigen opschalingstechnologie kunnen beelden die niet in ultra hd zijn opgenomen wel gebruikmaken van het grote aantal pixels.

Wat de gevolgen zijn voor de beeldkwaliteit is niet bekend. Bij opschalen gaat soms kleur of contrast verloren.

De nieuwe tv met 66 miljoen subpixels beschikt volgens Sharp over betere kleuren en over een hoger contrast. Sharp gebruikt daarvoor de Quattron-technologie waarbij een gele pixel aan de standaard rode, groene en blauwe wordt toegevoegd. Dit moet levendigere kleuren, duidelijkere lijnen en meer helderheid opleveren.

Ultra hd-lijn

Ook updatet Sharp zijn bestaande Aquos ultra hd-lijn in de UB30, UE30 en UH30-series.

In de Verenigde Staten komen nieuwe UB30-tv's uit aan het eind van de lente en het goedkoopste model gaat 750 dollar kosten. De beschikbare schermformaten in deze serie zijn 43, 50, 55 en 65 inch. Over Europese prijzen en data is nog niets bekend.

De iets duurdere UE30-lijn komt beschikbaar in 60, 70 en 80 inch. De tv's zullen bovendien draaien op Android TV van Google. Daardoor zijn meer apps, games en functies beschikbaar op smart tv's en hoeven ontwikkelaars voor diverse tv-merken nog maar één app te ontwikkelen. De iets duurdere lijn heeft betere beeldtechnieken. Prijzen zijn niet bekend.

De duurste UH30-lijn bestaat voor 2015 uit twee modellen van 70 en 80 inch met nog dunnere randen en de beste kleurweergave. Ook deze modellen draaien op Android TV.

Bekijk alle aankondigingen op gadgetbeurs CES

Dit wordt de tv van de toekomst