Google komt met een technologie die het mogelijk maakt om audio draadloos te versturen naar speakers.

Met 'Google Cast for Audio' kan op smartphones en tablets op een knop worden gedrukt om muziek van verschillende diensten naar speakers te sturen die de technologie ondersteunen.

Dat heeft LG maandag bekendgemaakt tijdens een persconferentie op gadgetbeurs CES. Het bedrijf presenteerde daar Music Flow, een van de eerste speakers die de technologie ondersteunt.

Cast for Audio is in feite een variant op de Chromecast-technologie van Google, waarmee video's draadloos naar tv's kunnen worden gestuurd.

Video: Demonstratie Google Cast for Audio

Deezer

Veel speakers maken momenteel gebruik van Bluetooth om geluid van gekoppelde apparaten te ontvangen. Daarvoor moet de smartphone echter constant in verbinding staan met de speaker, en de kwaliteit is vaak minder goed.

Google Cast-apparaten maken direct contact met de bron van de video of audio. Een Chromecast die Netflix afspeelt heeft bijvoorbeeld direct via wifi contact met de servers van de streamingdienst, zonder dat de smartphone actief is. Daarmee verschilt Google Cast van bijvoorbeeld Airplay, waarbij de muziek door iOS-apparaten naar ondersteunde speakers wordt gestreamd, maar de telefoon of tablet het werk doet.

De audiodienst van Google zal hetzelfde doen met onder meer Deezer en Google Play Music. Spotify lijkt nog te ontbreken, maar  de dienst wordt wel ondersteund door verschillende podcast-apps, waaronder Pocket Casts en Beyondpod.

Volgens Google komen ook Sony en HEOS met apparaten die Cast for Audio ondersteunen. Later in het jaar volgen meer fabrikanten.

Bekijk de beste podcast-apps voor Android

Al het nieuws van techbeurs CES in ons dossier